• Informacje na temat:

    biała kiełbasa smazona z cebula i kminkiem

Przepisy na temat: biała kiełbasa smazona z cebula i kminkiem
Artykuły na temat: biała kiełbasa smazona z cebula i kminkiem
  • Biała kiełbasa na kapuście

    Kiełbasa będzie mniej tłusta, gdy się ją tylko sparzy: włóż ją do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Nie smaż jej już, tylko upiecz.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Trzy kapuśniaki

    Kapuśniak na kiszonej kapuście Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 2 litry wody, 1 marchewka, korzeń pietruszki, pół selera, pól pora, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, 30 dag(...) i kminkiem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki miękkie. Kapustę odciskamy, kroimy i przesmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką na rozgrzanym oleju, dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze pół godziny. Zupę...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Coś pysznego z (niemal) niczego

    Zapiekanka włoska Składniki na 6 porcji: 50 dag czerstwego chleba, 50 dag różnych wędlin (np. kiełbasa, szynka, polędwica), 30 dag żółtego miękkiego sera (np. Gouda), 4 jajka, 3 cebule, 25 dag(...) i paprykę, smaż 7 minut. Dołóż opłukane z soli, osączone bakłażany i smaż jeszcze 4 min. Dodaj koncentrat oraz czosnek. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i kminkiem. Duś 15 minut...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • O tym marzą faceci

    ...ziemniaków, koperek, 2 pomidory, 1 żółta papryka, 1 biała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, po 1 łyżce oliwy i octu winnego, listki dowolnych świeżych ziół do dekoracji(...) biała kiełbasa Składniki na 8 porcji: 4 pętka białej kiełbasy, olej, 2 szklanki piwa, 2 listki laurowe, 3-4 goździki, po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego, 2 cebule, sól, świeżo mielony...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • „Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm. Fot.123RF Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu na nasz...