• Informacje na temat:

    biała kiełbasa boczek pieczarki

Przepisy na temat: biała kiełbasa boczek pieczarki
  • Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

    Biała kiełbasa w cieście z konfiturą z cebuli i sosem chrzanowym Sposób przygotowania Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórkę. Cebulę(...) wraz ze szczypiorkiem siekamy, a pieczarki i filet z indyka kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę, szklimy dymkę wraz ze szczypiorkiem, dodajemy pieczarki, indyka i smażymy, aż nabiorą złocistego...

  • Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Sposób przygotowania: Boczek pokroić w niewielką kostkę Obrać i drobno pokroić szalotki. Obrać i posiekać czosnek. Oberwać listki pietruszki i drobno pokroić. Przygotowanie sosu meurette (wym. Moet) Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła. Dodać pokrojone szalotki i boczek. Smażyć ok. 10 minut, ale nie zrumienić Dolać bulion i 500 ml czerwonego wina. Na wolnym...

  • szybko i smacznie

  • Na stole Świątecznym musi pojawić się kiełbasa biała, proponuję Wam zapiekaną na pomidorach.

  • Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu kiełbasa biała według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu.

  • Sprawdzony przepis na "Wiejska biała kiełbasa"

  • Smaczna i prosta w wykonaniu przekąska na stół świąteczny.

  • Przepyszna! Lepszej nie jedliście!

  • Smaczne i sycące danie, które z powodzeniem można podać na świątecznym, wielkanocnym stole. Ma jeszcze jedną zaletę, smakuje równie dobrze o każdej porze roku, więc możecie je zajadać, kiedy tylko przyjdzie Wam na nie ochota.

Artykuły na temat: biała kiełbasa boczek pieczarki
  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    - Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Rozmaitości z pieca

    ...cebula, 3 łyżki oleju, 1 pęczek natki pietruszki, ostra papryka w proszku, sól, pieprz. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, usmażyć pieczarki. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w słupki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę umyć, bardzo dokładnie osuszyć...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Wielkanocne potrawy ze Śląska

    ...kiełbasę, dodaj cebulę i i zrumień. A Z zupy wyjmij boczek i odłóż do ostudzenia. Dodaj rosół, liść i ziele. Zagotuj. Włóż pieczarki, a po chwili kiełbasę i cebulę z tłuszczem. Boczek pokrój w kostkę i dodaj(...) gorącej wody, przykryj i odstaw na kilka godzin. Gdy grzyby zmiękną, pokrój je na mniejsze kawałki i z wywarem przelej do większego garnka. Dolej 1,5 l wrzątku. Gdy zacznie wrzeć, włóż boczek, zmniejsz...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Menu polityków

    ..., zwłaszcza spaghetti all'amatriciana. Specjalnością Mariana-kucharza jest gulasz węgierski, bigos oraz spaghetti all'amatriciana (boczek, cebula, oliwa z oliwek, pomidory, zioła, czosnek). Ulubiony alkohol...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...porcjach na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do brytfanny lub dużego garnka. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki, liście laurowe i połowę posiekanego tymianku. Mieszając smaż razem. Po chwili(...) tymianek i natkę. W dużym rondlu rozgrzej olej, włóż boczek (w jednym kawałku) i obsmaż go na złoto ze wszystkich stron na dosyć mocnym ogniu. Dodaj pokrojoną cebulkę. Smaż razem mieszając od czasu do czasu...

  • Majówka za pasem, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć, jak przygotować się do tych kilku wolnych dni. Niezależnie od tego czy planujecie wyjazd za miasto czy też odpoczynek w domowym zaciszu, majówka jest dobrą okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego. Fot. materiały prasowe Za co kochamy grillowanie? Przede wszystkim za możliwość odpoczynku. To jeden z najlepszych sposobów na relaks, odstresowanie i dobrą zabawę w kameralnym gronie. Co uwielbiamy grillować? Kiedyś na rusztach królowały...