• Informacje na temat:

    bezy a żółtka

Przepisy na temat: bezy a żółtka
  • ..., kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru, otarta skórka z 1 cytryny, łyżeczka kakao, 4 łyżeczki dowolnych konfitur, ewentualnie 1 łyżeczka masła...

  • Panierowane żółtka to coś czym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Chrupiąca skorupka kryje w sobie delikatne lekko płynne żółtko. Żółtka podałam z kawiorem i gorącą sałatką z fasolki szparagowej, ale można je podać z zielonymi szparagami, na sałacie lub z czym macie ochotę.

  • Białe tiramisu - przepis, który osładza życie Nigelli Lawson

    ...chrupiącej bezy. Uwielbiam łączyć je z malinami - to kolejny kontrast pod względem smaku i tekstury - zdradza Lawson. Jak przystało na kobietę, która ceni wygodę w kuchni, bezy kupuje, choć przez wiele(...) rumu, 325 g mascarpone, 90 g drobnego cukru i 2 jajka. - Ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się jednolita. Następnie, stopniowo dodawaj mascarpone i delikatnie mieszaj aż wszystkie składniki się...

  • Bezy

  • Bezowa chmurka

    ...tak blaty bezowe do wystudzenia (najlepiej na noc). Gotowe bezy ostrożnie zdejmij z blachy. 2. Przygotuj mus: Żelatynę wymieszaj z 1-2 łyżkami wody i odstaw na kilka minut, by spęczniała. Czekoladę stop razem z masłem. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Masę przelej do miseczki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.  3. Żółtka dodaj do masy czekoladowej. Utrzyj mikserem...

  • Podstawowymi składnikami Bezy są białka i cukier. Bezy suszymy w piekarniku w niewysokiej temperaturze.

  • Angielski podwieczorek z bezą

    ...piana. 3. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta. 4. Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone(...) wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.   Sposób przygotowania bezy : 1. Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu...

  • Malutkie, a cieszą :-) próbowałam już kilku przepisów na bezy ale ten jest najlepszy, bezy zawsze się udają i są idealne ... z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i wilgotne :-)

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    ...sok z cytryny limonka Przygotowanie: 1. Masło rozpuść w garnku. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wlej mleko i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj(...) i skórka z cytryny łyżeczka sody 60 dag wiśni Bezy: 4 białka szklanka drobnego cukru łyżka octu winnego łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Białka ubijaj, dodając po...

  • Co zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych.

Artykuły na temat: bezy a żółtka
  • Francuskie bezy

    ...pomysłem są również gniazdka, czyli małe miseczki zrobione z upieczonej bezy, które możemy wypełnić bitą śmietaną lub kremem i owocami, przez co powstaną nam miniaturowe Bezy Pavlovej na jeden raz. Nie można oczywiście zapominać o najprostszej wersji bezy, czyli małych kleksach, które same w sobie są wyśmienitą przekąską. Wszystkie przepisy na francuskie przysmaki prezentuje Anna Olson, amerykańska...

  • Badania mówią, że wegetarianizm jest korzystny dla serca. Może zmniejszyć ryzyko poważnych chorób serca aż o jedną trzecią. Czy wykluczenie mięsa z menu jest receptą na zdrowie? Jak zapewnić sobie zdrowie? / fot. 123rf.com Badania dotyczące związku między chorobami serca a dietą wegetariańską zostały przeprowadzone w 2013 roku przez oksfordzkich naukowców. Wzięli oni pod lupę dużą grupę osób: prawie 45 tys. ochotników z Wielkiej Brytanii. 34 proc. z nich to wegetarianie. U osób stosujących...

  • Wiwat bezy!

    Kruche i puszyste bezy dostarczają niebiańskich doznań smakowych.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Zielona herbata to napój, o którym mówi się w samych superlatywach. I choć jej słodko-gorzki smak nie każdego przekonuje, to jej właściwości zdrowotne są niekwestionowane. Sprawdź, dlaczego warto pić zieloną herbatę!   Fot. Kanko / Flickr Herbatą w tłuszcz, cholesterol i zakrzepy Zielona herbata zawiera katechiny, w tym najważniejszy przeciwutleniacz, jakim jest galusan epigallokatechiny. To właśnie on powoduje przyspieszenie metabolizmu. Pozostałe katechiny z kolei zwiększają wydatki...

  • ​Zupa "nic"

    Pod tą nieco mylącą nazwą "zupa nic" kryje się cudownie delikatny i bardzo babski deser podawany na zimno, na który składa się aksamitny, waniliowy sos i pływające w nim lekkie jak chmurka pianki z parzonej na mleku bezy.

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety ale na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad...

  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik możesz ozdobić świeżymi owocami, ale i domowymi bezami. Dwa białka ubij na sztywno z 12 dag cukru, wyciskaj bezy rękawem cukierniczym. Piecz ok. 45 min w temp. 140°C.

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...