• Informacje na temat:

    bezowe z dzemem agrestowym

Przepisy na temat: bezowe z dzemem agrestowym
  • Fajną alternatywą to zwykłego tortu jest oczywiście tort bezowy :). Najważniejsze te upiec idealne blaty, a później ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

  • Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam...

  • Sezon truskawkowy w pełni, więc ja dziś wam proponuję pyszne, szybkie, wilgotne, a zarazem puszyste ciasto cynamonowe z dodatkiem dżemu agrestowego i truskawek. Bardzo łatwo się robi i zawsze wychodzi.

  • szybko i tanio

  • Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka...

  • Kruche ciasto, lekko kwaskowate nadzienie agrestowe, oto cały sekret moich babeczek. A, no tak... babeczki mają jeszcze jedną ważną cechę, są praktycznie fit lekkie ;) Niby ciasto słodkie, kruche, ale za to nadzienie owocowe, bez grama tłuszczu. Można jeść bez wyrzutów sumienia :)

  • uwielbiam je :-)

  • Smaczny pomysł na "Ciasto bezowe"

  • Smaczny pomysł na "Bezowe kule"

  • Sprawdzony przepis na "Torciki bezowe"

Artykuły na temat: bezowe z dzemem agrestowym
  • Słodka pokusa

    W afrodyzjakalną moc migdałów wierzyli starożytni. Chcesz pobudzić zmysły - upiecz migdałowe ciasto.

  • Jak zdrowo zacząć dzień? Oczywiście pysznym śniadaniem! Warto zadbać aby było smaczne i dawało nam energię na długie godziny. Jednak nie jest to proste wyzwanie - często brakuje na czasu i pomysłów. Dziś podpowiadamy w jaki sposób możecie urozmaicić swój poranek. Śniadanie może być naprawdę ciekawym posiłkiem, warto o to zadbać, gdyż w końcu to co zjemy o poranku decyduje o tym jak nasz organizm będzie funkcjonować w ciągu dnia. Wystarczy, że nie będziecie ograniczać się do zwykłej kanapki z...

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Brakuje ci pomysłu na ciekawe śniadania? Znudziły ci się zwykłe kanapki? Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy wyjątkowy e-book, dzięki któremu zapomnisz, co znaczy nuda o poranku. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie pozwól jednak, by stało się jedynie uciążliwym obowiązkiem zarówno dla Ciebie i twoich bliskich. Zadbaj o to, aby o poranku zaserwować oryginalne smakołyki, a możesz być pewnym, że poranki staną się zdecydowanie przyjemniejsze, a i wczesna pobudka będzie łatwiejsza do...

  • Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości. Fot. 123RF/Picsel Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Dla odchudzających się Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego...

  • W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom. Beza: 300 ml białek 440 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka winianu potasu Krem: ¾ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki cukru 400g serka mascarpone 2 łyżki likieru kokosowego otarta skórka z 1 limonki Mus z owoców marakui: 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców 70g...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julka Łycyn zaprezentowała przepis na szarlotkę swojej mamy. Ciasto kruche 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) 450 g mąki pszennej 125 g masła 100 g smalcu 110 g jasnego cukru brązowego 3 łyżki cukru muscovado Jabłka 4 jabłka 500 g dżemu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu łyżka cukru muscovado cynamon do posypania jabłek cukier muscovado do posypania jabłek Bezowa pianka 4 białka 180 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób wykorzystać te pyszne owoce. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco szerzej zakrojone kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka sprawdzonych...