• Informacje na temat:

    beze pawłowa

Przepisy na temat: beze pawłowa
  • Wypróbowany przepis na "Tort bezowy „Pawłowa”"

  • Ha ha, najbardziej w tej bezie uwielbiam to, że każdy, zanim ją spróbuje mówi: "nie, ja tylko mały kawałeczek". A potem...

  • Pyszne kruche babeczki z masą budyniowo-borówkową

  • Zdrowe,malo-slodkie,wykorzystanie bialek z jajek.smaczne!

  • Na wyjątkowe okazje . Zaskocz gości.

  • Szukałam korzeni Bezy Pawłowej i okazało się, że pochodzi ona z Australii. Tort został nazwany na cześć tancerki baletowej Anny Pawłowej. I chociaż autorstwo przypisuje sobie również Nowa Zelandia, wszystko wskazuje na to, że jednak kolebką Tortu Pavlovej jest Australia. Za żadne skarby świata nie skojarzyłabym tego deseru właśnie z tą częścią świata ale w końcu oni chodzą do góry nogami więc można się spodziewać po Kangurach wszystkiego :) W Australii zakochali się moi rodzice. Jest ona...

  • Kruchutkie ciasteczka przykryte bezową skorupką. Ekspresowe w przygotowaniu. Idealne do kawy lub kubka pełnego mleka

  • Sprawdzony przepis na "Malinowa beza"

  • Szarlotki prezentować nie trzeba - smakuje zawsze i każdemu!

Artykuły na temat: beze pawłowa
  • Beza Pawłowej

    Anna Pawłowa była wybitną rosyjską primabaleriną, która legendą stała się już za życia. Jej występy można było oglądać w Rosji, Anglii, a nawet w Australii i Nowej Zelandii. Tam właśnie na jej cześć po raz pierwszy przygotowano ten tort bezowy, dla którego inspiracją stał się taniec baletnicy.

  • Krzysztof Ilnicki postawił przed uczestnikami programu nie lada wyzwanie. Poprosił ich o przygotowanie mini bez, które doskonale sprawdzą się jako deser na przyjęcia. Oto przepis, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy. Beza 195 g białka 5 g octu z białego wina 360 g cukru 45 g wrzątku Odmierzyć białka, ocet i cukier, a następnie przygotować z nich bezę francuską ręcznym mikserem. Gdy beza się usztywni, dodać wrzątek. Ubijać jeszcze kilka minut. Przenieść bezę do worka z okrągłą tylką....

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...

  • Wielkanocne świętowanie nie ominie również programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Uczestnicy przygotują apetyczne wypieki, które zwykle serwują bliskim w czasie świąt. W szóstym odcinku w kuchni "Bake off - Ale Ciacho!" na dobre zagościła wiosna. Tematem odcinka były lekkie jak piórko bezy - idealne na wiosenne przyjęcie w ogrodzie. Ich przygotowanie tylko pozornie mogło wydawać się łatwe. Zamienienie białek w delikatny i kruchy deser to zadanie, które często przerasta nawet bardzo...

  • W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom. Beza: 300 ml białek 440 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka winianu potasu Krem: ¾ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki cukru 400g serka mascarpone 2 łyżki likieru kokosowego otarta skórka z 1 limonki Mus z owoców marakui: 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców 70g...

  • Już wkrótce poznamy zwyciężczynię drugiej edycji „Bake Off – Ale Ciacho”. Która z finalistek najbardziej zaimponuje jurorom, a tym samym zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 zł na realizację kulinarnych marzeń? Po wielu tygodniach cukierniczych zmagań nadszedł czas, aby wyłonić najlepszego polskiego cukiernika-amatora. Do finału zakwalifikowały się trzy panie: Agata Stankiewicz, Justyna Pszczółka oraz Małgorzata Nagat. Każda z nich posiada wyjątkowe umiejętności kulinarne, co...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Zobaczmy, jak robią to na świecie   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką....

  • Inaczej nazywany tortem Pavlovej. Legenda głosi, że tort ten został przygotowany specjalnie dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej i miał on być tak lekki, jak jej tiulowa spódnica. Mimo iż jest jednym z najbardziej spektakularnych deserów nie wymaga wielkiego nakładu pracy.   Zanim zabierzemy się za przygotowanie tortu powinniśmy pamiętać o kliku podstawowych zasadach.   Po pierwsze, pamiętajmy aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziemy ubijać białka było perfekcyjnie czyste...

  • Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić. Krem czekoladowy: 8 g żelatyny 40 g wody 64 g żółtka 48 g cukru drobnego 450 g mleka UHT 3,2% 320 g czekolady 70%   Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!!...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off..." Krzysztof Ilnicki przygotował dla uczestników trudne zadanie. Jego przepis na panna cottę wymaga precyzji i sporej wiedzy kulinarnej. Spróbujecie? Panna Cotta 250 g mleka 3 szt wanilii Masa żelatynowa: 218 g białej czekolady 5 g żelatyny 25 g wody 31 g masy żelatynowej 343 g śmietanki 36% Zagotować mleko z wanilią. Zalać nim czekoladę i masę żelatynową. Połączyć. Dodać zimną śmietankę. Gdy zacznie tężeć, napełnić słoiki ustawione pod kątem 35-45°....