• Informacje na temat:

    beszamel

Przepisy na temat: beszamel
  • Lazania szparagowa z beszamelem

    .... Dolej bulion i mleko. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na spodzie przygotowanej formy rozsmaruj 4-5 łyżek beszamelu. Następnie ułóż 4 płaty makaronu i porcję szparagów. Posmaruj je cienko sosem. Tak samo układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie szparagi i makaron oraz cały beszamel. 4. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem oraz...

  • Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel − wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Sos beszamelowy szybko trafił do kuchni innych dworów. Na dobre zadomowił się przede wszystkim w kuchni włoskiej, gdzie wiele potraw nie może się obejść bez jego udziału. Jest to nieodłączny składnik lasagne, zapiekanek, mięs i ryb. Beszamel to fundamentalny sos. Może być podstawą innych sosów np. sosu...

  • Łosoś pod beszamelem

    ...drobno koperek oraz skórkę otartą z cytryny. Dzwonka łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej koperkowym beszamelem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180°C.

  • Kolejny przepis z serii przepisów podstawowych. Tym razem jest to sos beszamel. Klasyczny i idealny do zapiekanek. Osobiście po prostu go UWIELBIAM! Używam do praktycznie zawsze do zapiekanek. Są wtedy cudownie kremowe.

  • Cykoria pod beszamelem

    ...tłuszczem. Ułóż w niej cykorie. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku stop masło. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem oraz 1 i 1/3 szkl. zimnej wody. Wsyp bulion. Sos gotuj, mieszając ok. 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmij go z ognia. Drobno zetrzyj połowę żółtego sera. Wsyp go do beszamelu. Sos przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Cykorie...

  • sos beszamelowy w odtłuszczonej wersji bez glutenu i bez laktozy, do lasagne, zapiekanek warzywnych i makaronu (bezglutenowego oczywiście :)

  • Makaronowa zapiekanka pod serowym beszamelem

    Idealne danie dla wielbicieli włoskiej kuchni

  • Zapiekanki to szybka propozycja na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw jest smaczna i zdrowa ;)

  • Schab pod beszamelem - przysłała Ewa

    ...2 kg schabu środkowego; 1,5 l mleka, 2 główki czosnku; 1 kg pieczarek; na beszamel: 2 szklanki mleka spod pieczenia schabu; 2 łyżki margaryny (Kasi); 2 łyżki mąki; 1/4 l słodkiej kremówki; 3 żółtka; 30 dag sera Goudy.

  • Polecamy, polecamy! Wciągająca zapiekanka.

Artykuły na temat: beszamel
  • Gnocchi z beszamelem

    Italia na talerzu.

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Makrela pod beszamelem

    ...pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając, do momentu, aż sos beszamelowy stanie się gęsty i puszysty. 3. Posiekane jaja łączymy z makrelą, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 4. Nieduże miseczki do zapiekania smarujemy olejem. Przekładamy rybę z jajami, posypujemy tartym cheddarem, zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy 20 minut w 180ºC...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Sola na szpinaku pod beszamelem

    Składniki: 600 g filetów z soli (4 filety po 150 g) 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) ząbek czosnku gałka muszkatołowa oliwa do formy sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 250 ml mleka Świeży szpinak umyj i wrzuć na minutę do wrzątku, a następnie odcedź. Mrożony szpinak rozmroź i osącz na sitku. Szpinak przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i czosnkiem...

  • Zakończyliśmy pierwszy tydzień konkursu na zdjęcie, którego królem jest makaron Barilla! Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas propozycje na przepyszne dania z makaronem w roli głównej. Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu. Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Justyny W. z Poznania. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla,...

  • Roladki ze szpinakiem

    Szpinak i beszamel to połączenie wyjątkowe w smaku.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kalafior pod beszamelem

    ..., 2 lyzki maki sol, pieprz, starty ser typu emmental kalafior obgotowujemy we wrzatku oslonym jakis kwadrans... Jak ktos lubi "rozciapciany" to dluzej... Odcedzamy. Przyzradzamy beszamel na zasmazce...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

Wideo na temat: beszamel
  • Pyszne warzywa z wołowiną i orzechowym ryżem

    Kucharz Piotr Kucharski postawił w kuchni "Dzień Dobry TVN" na zdrowe składniki. Zdradził przepisy na: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalną zupę z krewetkami. (Źródło: Dzień Dobry TVN)

  • Przepis na lazanię z wołowiną

    Lazania - przepyszny sposób na wyborną zapiekankę, która zawsze świetnie smakuje! Przepis na lazanię jest naprawdę prosty i niewymagający - płaty charakterystycznego makaronu przekładane serem, mięsnym farszem i beszamelem - w parę chwil można przygotować przepyszne danie, które zachwyci wszystkich. Tym razem przygotowaliśmy dla was prosty przepis na nietypową lazanię - z mięsem wołowym, dzięki