• Informacje na temat:

    belgijskie wafle

Przepisy na temat: belgijskie wafle
  • Gofry po belgijsku

    Liege waffles są jednym ze specjałów kuchni belgijskiej. W jakiejś mierze przypominają gofry i pączki. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie. Do ich zrobienia potrzeba m.in. drożdży i cukru perlistego.

  • Gofry belgijskie różnią się od tych znanych z letnich kurortów; te są drożdżowe, chrupiące i przywołują na myśl pyszne racuchy z dzieciństwa. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób.

  • Sernik makowo-marcepanowy

    ...6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 75 g cukru Opakowanie cukru waniliowego Mała pomarańcza Olej do formy   Przygotowanie: Masło roztopić, dodać rozdrobnione wafle. Okrągłą formę posmarować olejem nałożyć wafle z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, twarożek, sok pomarańczowy, cukier...

  • Aromatyczne naleśniki z niespodzianką w środku :)

  • Przepis na złociste frytki, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

  • Macie ochotę na absolutnie idealne, perfekcyjne frytki przyrządzone od podstaw w zaciszu własnego domu? Nie mogliście trafić lepiej. Przedstawiam krok po kroku jak przygotować jednocześnie chrupiąca i delikatną w środku przekąskę. Jeżeli nigdy za frytkami nie przepadaliście, czas to zmienić.

  • Łatwe i proste,a do tego smaczne.

  • Właściwie nie ma zalet.

  • Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest tak dobry, że znika w kilka chwil

  • Błyskawiczna przekąska dla niezapowiedzianych gości.

Artykuły na temat: belgijskie wafle
  • Mogłoby się wydawać, że w kwestii kawy nie da się już wymyślić nic zaskakującego. A co powiecie na nową modę na serwowanie tego napoju w waflach do lodów? Fot. @belluxe via Instagram / screenshot Kawa serwowana nie w filiżankach, a w waflach do lodów? Nie, nie żartujemy. Oto najnowsza moda, która ogarnęła niemal cały świat. Tak zwane "coffee cone" stały się tam niezwykle popularne.   Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika 2FROGS&FOOD   Ten oryginalny trend zapoczątkowala pewna kawiarnia...

  • Pischinger to deser z wafli przekładanych masą. Dzięki swojej prostocie utkwił w wielu wspomnieniach z dzieciństwa, a także i dziś nadal gości na stołach. Lecz skąd się wziął pischinger? Z czego był wykonany oryginalnie? Fot. 123RF/Picsel W drugiej połowie XIX wieku, wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzył w swojej cukierni istne arcydzieła. Jednym z nich był oblany lukrem,torcik wykonany z wafli przełożonych kremem czekoladowo-orzechowym. Mimo że cukiernia już nie istnieje, przepis na...

  • Znów ruszylismy w teren z Kamerą Smakera i dotarliśmy do... krakowskiego domu piwa - House of Beer. Zobaczcie naszą relacje Video. O piwie opowiadają Aldona Rosiek oraz Jadwiga Mech. Piwo z małego czy dużego browaru? Skąd pochodzą najlepsze piwa? Jak prawidłowo dobierać rodzaj piwa do potrawy? O tym wszystkim opowie Aldona Rosiek z House of Beer. W domu piwa... czyli wszystko o piwie na INTERIA.TV. Każde piwo jest inne i każde należy pić inaczej. Jak rozlewać oraz degustować różne gatunki...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....

  • Frytki Belgijskie serwowane na ul. św. Wawrzyńca 16 okazały się tegorocznym hitem wśród internautów i zwyciężyły w konkursie „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!", w którym wybierano wyjątkowy produkt kulinarny Krakowa. Drugie miejsce zdobyła Kremówka z Cocktail-baru Cukierni „Czarodziej" z ul. Karmelickiej 15, a trzecie Krakowski Kumpir z ul. Grzegórzeckiej 3.W drugim etapie konkursu internauci wypełnili 1937 ankiet. Głosować można było na jedną z siedmiu propozycji, które wskazali w pierwszym...

  • Mogłoby się wydawać, że ostatni miesiąc wakacji zachęca do leniuchowania i korzystania ze słonecznych dni. Jednak użytkownicy Smakera nie próżnowali, dostarczając wam mnóstwa inspiracji. Oto najpopularniejsze z nich. Sierpień upłynął pod znakiem przetworów, dzięki którym możecie zamknąć smaki lata w słoikach. Prawdziwe triumfy święciły przepisy na ogórki, pomidory i cukinię. Co ciekawe, nasz ranking pokazuje, że zatęskniliście także za nieco bardziej konkretnymi i sycącymi potrawami. W...

  • Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec. Fot: materiały prasowe - Raport „Od jedzenia humor się zmienia" w klarowny sposób pokazał stosunek Polaków do...

  • Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Na pytanie „z czym kojarzą ci się lody” zadane w ogólnopolskim badaniu przez markę Bracia Koral, aż 63 proc. Polaków odpowiada z latem i wakacjami. Ale mało kto wie o lodach coś więcej. Fot. materiały prasowe Mało kto zna historię lodów, która zaczyna się już w czasach starożytnych. Delektowali się nimi m.in. Aleksander Wielki, Hannibal, Kleopatra, Katarzyna Medycejska, król Ludwik XIV, Thomas Jefferson i wielu innych zapisanych w historii tego świata....

  • Dopiero zjadłeś spory obiad i nadal jesteś głodny? To jak najbardziej możliwe. Winnym tej sytuacji jest.. twój posiłek. Najprawdopodobniej zawierał w sobie produkty, które tylko wzmagają nasz apetyt. Niestety, ich lista jest całkiem pokaźna. O tym jak szybko po posiłku odczujemy głód, decyduje indeks glikemiczny (IG) zjadanych przez nas potraw. W dużym uproszczeniu, opisuje on poziom cukru jaki utrzymuje się w naszej krwi po spożyciu posiłku. Im indeks glikemiczny jest wyższy, tym ten czas...