• Informacje na temat:

    barszczyk z buraczków

Przepisy na temat: barszczyk z buraczków
  • Barszczyk z młodych buraczków z jajkiem

    ...kurkumą. 3. Barszczyk gotuj ok. 10 minut, aż buraczki będą miękkie. Zabielaj śmietaną. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekoruj posiekaną natką i szczypiorkiem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Barszczyk z młodych buraczków z jajkiem"

  • Kremowy barszczyk z fetą

    Składniki: 70 dag małych buraczków 2 duże jabłka 5 łyżek oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu jarzynowego 20 dag sera feta 1 łyżeczka suszonego majeranku sól(...) w folię jabłka, dołóż do buraczków. 2. Gdy buraczki i jabłka będą już miękkie, wyjmij je, odwiń z folii. Buraczki obierz z łupinek, pokrój na kawałeczki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na...

  • Zimny barszczyk na gorące dni, ochłodzi ciało i umysł.

  • Barszczyk z jabłkiem

    ..., pieprzem, odrobiną cukru i octu. Rozlej do miseczek. Do każdej porcji barszczyku wlej łyżkę śmietany, lekko przemieszaj. Posyp pokruszonym serem i grzankami.

  • Tym razem barszczyk z łuskanym grochem

  • Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach

    Smakuje, rozgrzewa i wzmacnia odporność.

  • Sezon na buraczki więc czas na barszczyki.

  • Barszczyk na botwince

    ...jeszcze 15 minut. 3. Dolej śmietanę, mocno razem podgrzej. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szczypiorek posiekaj, wrzuć do zupy. 4. Barszczyk rozlej do miseczek. Podawaj z jajkami...

  • chłodzący barszczyk na upalne dni.

Artykuły na temat: barszczyk z buraczków
  • Młode warzywa

    ...angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut. Barszcz z młodych buraczków Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz(...) dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    ...rozmrożone maliny. Dołóż majeranek, obrany i pokrojony czosnek, syrop z morwy, pieprz, cukier i sól do smaku. Zamieszaj, gotuj na małym ogniu bez przykrycia pół godziny. Barszczyk ma tylko delikatnie...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Jejku, nawet sie nie obejrzalam a tu caly tydzien minal blyskawicznie i nawet nie mialam kiedy napisac kilku slow. A obiecalam sobie byc zorganizowana i pisac regularnie... HMMM jak zwykle na obietnicach sie skonczylo :) Tydzien pelen pracy i kontaktow towarzyskich. Wczoraj robilam obiad dla znajomych, miedzynarodowych znajomych ale obiad byl po Polsku. Zaserwowalam barszczyk czerwony, pierogi...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Większość z was kojarzy panią Elżbietę pod nickiem Koral. Jej przepis na tort z masą pomarańczową zwyciężył w czwartym etapie naszego konkursu urodzinowego, co stanowiło świetną okazję, aby poznać ją nieco bliżej. Fot. Koral na Smaker.pl Pani Elżbieta dołączyła do grona użytkowników Smakera w lipcu 2016 roku i od tamtej pory regularnie dzieli się z nami fantastycznymi pomysłami na różnego rodzaju potrawy: zarówno te słodkie, jak i wytrawne. W ciągu niespełna dwóch lat, Koral dodała do Smakera...

  • Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także chorób serca i układu krążenia. Fot. materiały prasowe Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...