• Informacje na temat:

    barszcze z grzybami

Przepisy na temat: barszcze z grzybami
  • Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi

    Będzie wyjątkowo smaczny!

  • Barszcz z krokietem - klasyczne barowe danie, ale tym razem krokiet jest z grzybami, a barszcz domowy, na zakwasie. Z PRL-owskim, a nawet ze współczesnym "fast foodem" ma niewiele wspólnego.

  • Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

    Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich – to tylko kilka z wielu inspiracji, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.

  • Smaczny barszczyk na przyjęcie weselne.

  • Pierogi z grzybami

    Tradycyjne danie wigilijne

  • Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

  • Paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskimi

    Idealny dodatek do barszczu czerwonego!

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z grzybami leśnymi. U nas zawsze są dwa rodzaje uszek, z pieczarkami dla dzieci i leśnymi grzybami dla dorosłych. Do zrobienia farszu użyłam mrożonych leśnych grzybów, ale możecie też je zrobić z suszonych. Uszka wyszły przepyszne, bardzo aromatyczne, polecam każdemu.

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    Inspiracji do przygotowania uszek z grzybami, podawanych do czerwonego, postnego barszczu, PAP Life poszukał w książce Magdy Trojanowskiej "Slow life z widokiem na Śnieżkę". Do przygotowania uszek(...). Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilkę i wykładamy na talerz. Zalewamy gorącym barszczem czerwonym (najlepiej taki zrobionym z kiszonych buraków) i serwujemy. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Są one tradycyjnie podawane z czerwonym barszczykiem. Uszka przygotowuję wcześniej np. 2 – 3 wcześniej i spokojnie są w stanie doleżeć do Wigilii. Można je przygotować o wiele wcześniej, np. tydzień bądź dwa tygodnie wcześnie i je zamrozić. Ciasto jest tak sprężyste, że po rozmrożeniu na pewno się z nimi nic nie stanie: nie rozpadną się, nie rozkleją… Tradycją u mnie w...

Artykuły na temat: barszcze z grzybami
  • Barszcz z uszkami

    Zaczynamy od nich uroczystą wieczerzę. Jedni przygotowują pyszny barszczyk z uszkami, inni pachnącą borowikami grzybową. A może zrobisz dwie zupy?

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    Przygotowanie: Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min w temperaturze...

  • Jesień to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać! Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    1. Dzień przed lepieniem pierogów opłucz grzyby. Przełóż je do niedużego garnka i zalej zimną wodą. Pozostaw na noc.  2. Ugotuj grzyby do miękkości w...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Pęczotto grzybowe 200 g kaszy pęczak 80 g chudego boczku w plasterkach 200 g grzybów leśnych 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki do dekoracji 800 ml bulionu grzybowego (może...

  • Uszka z grzybami

    Z podanej ilości składników otrzymamy 117 maleńkich uszek. Do farsz można wykorzystać ugotowane grzyby suszone wyjęte z zupy grzybowej. Podane ciasto jest miękkie, idealne do sklejania. Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • 4 duże buraki ćwikłowe; 3 średniej wielkości marchewki; 2 pietruszki; 1/4 selera; cebula; 4 - 5 suszonych grzybów; 2 listki bobkowe; 4 ziarnka ziela angielskiego; 2 - 3 ziarnek pieprzu; sok z cytryny lub kwasek; ocet; cukier; sól; pieprz; wywar z ugotowanej szynki.

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

Wideo na temat: barszcze z grzybami
  • Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybami

    Zapach kapusty i grzybów nieodmiennie kojarzy się z najbardziej rodzinnymi świętami w roku... My polecamy wam krokiety z takim właśnie farszem. Idealnie pasują do czerwonego barszczu, a smakują wybornie zarówno w święta, jak i przy innych okazjach! KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. WEJDŹ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybami

    Zapach kapusty i grzybów nieodmiennie kojarzy się z najbardziej rodzinnymi świętami w roku... My polecamy wam krokiety z takim właśnie farszem. Idealnie pasują do czerwonego barszczu, a smakują wybornie zarówno w święta, jak i przy innych okazjach! KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. WEJDŹ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Ekspresowy przepis na paszteciki

    Paszteciki to klasyczne przekąski, które znakomicie smakują zarówno solo, jak i z wyrazistym w smaku barszczem! Kruche, nadziane przeróżnymi farszami - jajecznymi, z kapustą i grzybami lub po prostu z pieczarkami - to genialny sposób na proste danie, które sprawdzi się przy każdej okazji! Nie musicie jednak męczyć się z robieniem ciasta drożdżowego - by przyśpieszyć cały proces, możecie użyć