• Informacje na temat:

    barszcz z ziemniaków

Przepisy na temat: barszcz z ziemniaków
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Idealna, sałatka z ziemniaków. Prosta i szybka i nie wymagająca dużej ilości składników. Przyda się jak znalazł na wiosenno-letnie grilowanie jako dodatek do naszych wspaniałych mięs.

  • Barszcz ukraiński z czosnkiem

    Pyszna zupa na chłodny dzień

  • Molowy barszcz czerwony - zupa pyszna i syta.

  • Aby barszcz miał piękny kolor…

    Gorący, aromatyczny o intensywnie czerwonym kolorze – taki powinien być wigilijny barszcz. Jednak co zrobić, gdy zamiast rubinowej zupy w garnku bulgocze nieapetyczna, brązowa ciecz? Spokojnie, są na to sposoby.

  • Przyszedł czas na brata żuru. Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. I do pełni szczęścia świeżo pieczony chleb.

  • Ziemniaczane talarki

    Świetnie smakują z barszczem!

  • Pożywny i smaczny.

  • Składniki : 1,2 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych, 5 marchewek, seler, 2 pory, 5 pietruszek, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, zioła prowansalskie, cytryna.

  • Dziś prezentuję Państwu barszcz czerwony w nieco urozmaiconej wersji z pieczarkami, mięsem mielonym i biała kiełbasą. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i z powodzeniem może stanowić cały obiad :-)

Artykuły na temat: barszcz z ziemniaków
  • Barszcz ukraiński

    Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 400 g zielonej kapusty 300 g buraka 160 g marchewki 200 g białej fasolki z puszki  2 ząbki czosnku 150 g cebuli 200 g ziemniaków 2 łyżki pasty pomidorowej 100 ml kwaśnej śmietany 2 cebulki dymki 10 g pietruszki 2 listki laurowe 10 g cukru 30 ml oliwy z oliwek Sól morska, czarny pieprz Pokrój warzywa (ziemniaki w kostkę...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Barszcz z ziemniakami i kapustą

    1. Buraki obrać, pokroić w słupki, ugotować do miękkości. 2. Por i marchewki oczyścić, pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Barszcz ukraiński

    Tradycyjny przepis.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Szybki barszcz ukraiński

    Ziemniaki i buraki pokroić w kostkę, marchewkę w słupki. Opłukać kapustę, pokroić na małe kawałki. Warzywa zalać gorącym bu-lionem. Dodać fasolkę szparagową, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania wlać zakwas buraczany. Śmietankę zmiksować z mąką i małą ilością barszczu, wlać do zupy. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Dołożyć osączoną fasolę. Doprawić...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Pierogi z ziemniakami lub kaszą

    We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...