• Informacje na temat:

    barszcz wiejski

Przepisy na temat: barszcz wiejski
  • Karp faszerowany najlepszą potrawą świąteczną

    ...piec przez 50 minut w 180 stopniach. Drugie miejsce w konkursie zajął reprezentujący powiat skarżyski barszcz wigilijny z kruchymi pierożkami, przyrządzony przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gozdu(...) konkursu reprezentował powiat sandomierski. Przygotowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Błoniach w gminie Koprzywnica. Szefująca temu kołu Anna Paluch powiedziała PAP, że karp na świątecznym stole to...

  • Ulubione zimowe zupy...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...na święta przygotowujemy dużo przysmaków. Co roku obowiązuje podział prac. Ja specjalizuję się w pierogach, mama w bigosie i barszczu, jedna siostra w rybach, a druga w sałatkach. W takich chwilach(...) nadmiaru soli, ostrych przypraw. Staram się karmić ją produktami, których pochodzenie znam i akceptuję. Jeśli rosół - to z wiejskiej kury, warzywa - z naszego ogródka, słodycze - jak najmniej. - Na co...

  • pyszny wiejski bigos

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki(...) śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku). III. Biały barszcz w chlebie Za 27zł: Składniki: ●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl...

  • Zdrowy i rozgrzewający kapuśniak na obiad.

  • Wg mojego męża to właśnie jest wiejski obiad. Sięgając wspomnieniami w dzieciństwo gdy po żniwach wszyscy wracali zmęczeni i głodni gospodyni przygotowywała syty, niedrogi i szybki posiłek. Wszak jajka i ziemniaki zawsze były pod ręką i maślanka również stała zawsze na drzwiczkach lodówki

  • Delikatny, rozpływający się w ustach. Doskonale smakuje np. ze swojską kiełbasą lub smalcem

  • Sprawdzony przepis na "Żurek wiejski"

  • barszcz czerwony zabielany

Artykuły na temat: barszcz wiejski
  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    Powinien sie kisic barszcz czerwony lub stac powinien w lodowce zurek, kupiony w sprawdzonym zrodle. Nie stoi i nie kisi sie, bo nawet gdybym urzadzala...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Dieta po zawale

    Śniadanie  Owsianka na wodzie z bananem, jagodami i łyżką jogurtu, kawa zbożowa z mlekiem lub dwie kromki razowego chleba z pastą z oliwek i polędwicą z kurczaka. Drugie śniadanie Połowa awokado skropiona sokiem z limonki, lemoniada z miodem albo dwa suchary, serek wiejski light, herbata owocowa.  Obiad  Barszcz ukraiński niezabielany, dwa małe ziemniaki z wody, dwa pulpety z indyka, kiszona...

  • OSM Piątnica powiększa swoją ofertę o nieznany dotąd na polskim rynku produkt - serek twarogowy z probiotykiem, doskonały jako uzupełnienie pełnowartościowej i dobrze zbilansowanej diety. Z myślą o wszystkich, którzy przykładają wagę do zdrowego odżywiania oraz trybu życia, OSM Piątnica wprowadza pod logo Piątnica plus+ innowacyjny Serek Wiejski wzbogacony o dobroczynne, specjalnie wyselekcjonowane bakterie probiotyczne. Nowy produkt Piątnicy jest pierwszym tego typu serkiem twarogowym w...

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    ...najlepsza: namoczona przed gotowaniem 12 godz. i gotowana bez przykrycia (to zniweluje wzdymające związki). Najskuteczniejsze połączenie: czerwony barszcz z fasolą, ew. zabielony mlekiem roślinnym(...) w nich dużo wody i błonnika. 1 średniej wielkości jabłko ma 50 kcal. Jakie najlepsze: z zimowych odmian gloster, goldstar, ligol, reneta (dużo błonnika!). Najskuteczniejsze połączenie: serek wiejski...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ...- Biorą w nim udział członkinie osiemnastu kół należących do naszego Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich - mówi prezes Czesława Wojewodzic. - Każde koło ma za zadanie przygotować stolik ze śniadaniem(...) do ziemi na polu, żeby zapewnić jesienią dobre zbiory. Żurek i barszcz biały to nie ta sama zupa Potrawy, jakie podziwiamy na stole pań z Andrychowa-Łęgu, stają się pretekstem do rozmowy o jedzeniu...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Kicz - gdzie leży granica wysmakowanego wesela?

    ...faux pas .  Tendencje pokazują, że wyraźnie odchodzi się od wesel przaśnych, typowo wiejskich, czyli pozbawionych motywu głównego, z niespersonalizowanymi dekoracjami typu złote kokardy na krzesłach(...) na przykład gotowych mrożonych kuleczek ziemniaczanych zamiast świeżo ugotowanych czy upieczonych ziemniaków lub czerwonego barszczu z torebki.  Gość nie musi być wyrafinowanym smakoszem, żeby odczuł...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...