• Informacje na temat:

    barszcz botwinka

Przepisy na temat: barszcz botwinka
  • Sałatka z botwinki i fety

    Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

  • Taka zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem.

  • Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    ...liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł.  2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej jogurt do barszczu. Wymieszaj.  3. Pokrój drobno rzodkiewki i ogórki, posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj do chłodnika, przypraw do smaku. 4. Wstaw chłodnik do lodówki...

  • ZATRZYMAJ SMAK LATA

  • Botwinka z burakami i serem feta

    Alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

  • Aby smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa... będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Podpatrzone w kuchni u Justyny:)

  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Przepis wart wypróbowania: "Botwinka z jajkiem"

  • Chłodnik idealny na upały

    ...cytryny. Gotujemy wszystko do miękkości, następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Uwaga! Nie wylewamy wody, w której gotowała się botwinka. W tym czasie świeże ogórki kroimy w drobną kosteczkę(...) pozostałe składniki: czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Znowu mieszamy, po czym wlewamy koncentrat barszczu. Doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną (jeśli chłodnik...

  • Wiosenna lekka zupa z botwinki. Bardzo pożywna. Można jeść ją również jako chłodnik.

Artykuły na temat: barszcz botwinka
  • Jak botwinka wpływa na nasze zdrowie?

    Na choroby skóry Botwinka zawiera w sobie biotynę, która należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, również dzięki zawartości cząsteczek siarki korzystnie wpływa na naszą cerę. Pomaga(...). Dobrze wpływa na nasz apetyt, a także łagodzi nerwy. Botwinka jest warzywem łatwostrawnym, zaleca się jej stosowanie podczas infekcji i przeziębień. Na wątrobę Zupka lub sałatka z botwinki pomaga...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Chłodnik litewski

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Burak - polski superfood

    .... Stanowią doskonały dodatek do obiadu w formie ciepłej jarzynki. Można je kisić, przyrządzać marynaty, mrozić, a nawet piec z nich ciasta. Zupy z nich przygotowane (barszcz czysty, botwinka, barszcz(...)Zwykle przypominamy sobie o nich przy okazji świąt Bożego Narodzenia, które nie mogą obyć się bez wigilijnego barszczu. Rzadko jadamy je na co dzień, bo kojarzą się nam niestety z ogromem pracy przy...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Młode warzywa

    .... Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskie-go oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut. Barszcz z mlodych buraczków Składniki na 3-4 porcje(...) ogniu ok. 30 min. Następnie dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem...

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...