• Informacje na temat:

    barszcz bialy z kapusta surowa

Przepisy na temat: barszcz bialy z kapusta surowa
  • danie blyskawica

  • Przyszedł czas na brata żuru. Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. I do pełni szczęścia świeżo pieczony chleb.

  • Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię

  • Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

  • Smaczny pomysł na "Biały barszcz"

  • Smaczny pomysł na "Barszcz biały"

  • Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

  • Smaczna ,zupka o kwaskowym smaku można podawać z ziemniakami lub grubym makaronem

  • Moja ulubiona zupa.

  • pyszny barszczyk w sam raz na Świeta:)))

Artykuły na temat: barszcz bialy z kapusta surowa
  • Kwaśne i pyszne

    ...i za smak, i za niebagatelne wartości odżywcze. A te przydadzą się nie tylko w chłodne, zimowe dni, ale także na przedwiośniu. Barszcz biały   Składniki na 4 porcje: 300 g białej surowej kiełbasy...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...: 1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu. 2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie. 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem. 4. Szczupak lub sandacz na zimno. 5. Karp gotowany w sosie(...). Kapusta czerwona z kotletami z ryb. 11. Pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą. 12. Ciasta rozmaite. To jeszcze nie wszystko. Na stole ponadto powinny być ustawione, zamiast deseru, półmiski z grochem...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...ponad 150 lat: 1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu; 2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie; 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem; 4. Szczupak lub sandacz na zimno; 5. Karp(...) malinowym; 10. Kapusta czerwona z kotletami z ryb; 11. Pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą; 12. Ciasta rozmaite; To jeszcze nie wszystko. Na stole ponadto powinny być ustawione, zamiast deseru...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Dlaczego trzeba jeść kiszonki?

    ...biały barszcz. Obecnie wykorzystujemy do kiszenia także kapustę czerwoną i włoską, czosnek, cebulę, cukinię, pomidory, kalafiory, paprykę, marchew, rzodkiewkę, kukurydzę, świeże oliwki. A także(...) zasadowy). Podczas spalania białka powstają kwasy. Ich nadmiar zatruwa organizm. Kwas mlekowy neutralizuje "złe" kwasy.   Żywność przeciwnowotworowa Z badań wynika, że kiszona kapusta może...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...