• Informacje na temat:

    barszcz biały przepis

Przepisy na temat: barszcz biały przepis
  • Barszcz biały ze świeżym chrzanem

    Przepis na fit potrawę wielkanocną, która pochodzi z książki Konrada Gacy pt. „Kuchnia Fit”.

  • Smaczny pomysł na "Biały barszcz"

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

  • Przygotowanie W duży gar wlać 4 litry zimnej wody, włożyć żeberka, warzywa, ziele angielskie, posiekany czosnek, sól. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu do miękkości. Zaprawić 4 łyżkami mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie ze śmietaną i sokiem z całej cytryny. Przyprawić ziołami, pieprzem. Podawać z ziemniakami i posypać pokrojonym na drobne pałeczki porem. Przyślij nam przepis na twoją...

  • Sprawdzony przepis na "Aksamitny biały barszcz"

  • ...z 1 cytryny, majeranek, na końcu śmietanę i pokrajane w drobne paski pory. Podawaj z kartoflami ugotowanymi oddzielnie i zieloną pietruszką. Pycha. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Przepis wart wypróbowania: "Świętokrzyski biały barszcz"

  • Chrzan - obowiązkowy na wielkanocnym stole

    Wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnych dań be z świeżo tartego, dobrze doprawionego chrzanu. To obowiązkowy dodatek do barszczu, białej kiełbasy czy wielkanocnej pieczeni. W polskiej tradycji kulinarnej ma swoje, niezwykle ważne, miejsce.

  • Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

Artykuły na temat: barszcz biały przepis
  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Przepis na święta

    .... Do wielkanocnego śniadania gospodarze z trójką dzieci zasiądą w liliowym salonie. Biały obrus i zastawa to nawiązanie do tradycji. A różowe zające? Cóż, te umykają świątecznym regułom. Podobnie jak menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Karp z orzechami

    Wigilijna tradycja to biały obrus, waza pełna czerwonego barszczu, smażony karp. Ania Starmach poleca karpia z orzechami.

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...prostszy tym lepszy, a przepis na biały ser jest banalny, to wyłącznie  kwestia dobrego mleka. Jakie mleko jest dobre? - Mleko mikrofiltrowane jest najmniej przetworzone, poddane niskiej pasteryzacji(...) przygotowuję sama zakwas buraczany - mam przepis ze starej książki kucharskiej na  niepasteryzowany barszcz. Robię na bieżąco taki zakwas do picia - rewelacyjny na wątrobę i jelita. Robi się go pięć...

  • Wigilijny stół nie może obyć się bez świątecznej zupy. Najpopularniejszy tego dnia jest barszcz czerwony, jednak w niektórych regionach Polski je się inne, ciekawe i nie mniej smaczne zupy. Fot. 123RF/Picsel Zupa jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że jemy ją także w Boże Narodzenie. To od niej najczęściej zaczynamy wieczerzę wigilijną, więc bardzo ważnym jest, aby była ona naprawdę smaczna. Najczęściej zajadamy się barszczem z uszkami, jednak to nie wszystko! Co...