• Informacje na temat:

    baranina z sosem

Przepisy na temat: baranina z sosem
  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Polecam dla tych ktorzy lubia mieso o zdecydowanym smaku !

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    .... Punktem kulminacyjnym tunezyjskiej uczty jest oczywiście danie mięsne. Najczęściej to, tradycyjnie duszony w glinianym naczyniu, kuskus z dodatkami i pomidorowym sosem. Znajdziemy w nim jagnięcinę, baraninę...

  • bardzo ciekawa mieszanka smakowa

  • Grillowanie: Warto znać zasady

    Sztuka grillowania polega na tym, by nie smażyć produktów na żywym ogniu, bo wtedy tracą swoje właściwości smakowe i aromatyczne, tylko opiekać je nad żarem o różnej intensywności.

  • Sprawdzony przepis na "Baranina w ziołowej skorupie"

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...względu na klimat. Jeśli już pojawia się w potrawach jest to zazwyczaj baranina i jagnięcina. Wieprzowiny nie jada się prawie w ogóle. Są w tym kraju regiony, gdzie ziemia jest mało urodzajna, a kuchnia(...), jagnięcego lub koziego mięsa wymieszany z burghulem (odmiana kaszy), orzechami piniowymi, oliwą oraz przyprawami. Jedzony z płaskimi chlebkami oraz sosem jogurtowo - czosnkowym. Z mięsem czy...

  • Dobre mięso nie tylko dla myśliwych :)

  • Bo życie musi mieć smak

    ..., mięs (wieprzowina, baranina, dziczyzna, drób), zup i ryb. Jest przyprawą typową dla kuchni azjatyckiej, meksykańskiej oraz hinduskiej. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi kolendra dodawana jest...

  • To danie serwuje sie tylko jesienia,jest najwiekszy uboj baranow, to tradycja Norweska wszyscy to jedza,jest pyszne.

Artykuły na temat: baranina z sosem
  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    Niedoceniana przez lata u nas baranina to mięso lekkostrawne i zawierające mało cholesterolu. Odpowiednio przygotowana jest smaczna, krucha i soczysta. To popularne mięso w krajach arabskich(...) w zalewach z octem lub zsiadłym mlekiem, z przyprawami i warzywami. Powinno to trwać ok. 12 godzin, bo baranina musi skruszeć, by była miękka i odchodziła od kości. Najlepiej wybierać chude mięso...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Niezwykła moc czosnku

    Niezwykle aromatyczny, o wyrazistym ostrym smaku jest jedną z najpopularniejszych przypraw. A do tego uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma też moc innych leczniczych właściwości. Idealnie nadaje się do przyprawiania mięs. Czosnek lubi szczególnie wieprzowina, cielęcina i baranina. Najczęściej używamy zmiażdżonych czy drobno posiekanych ząbków. Gdy chcemy dusić albo piec mięso...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    ...występują w nieznacznych ilościach. Dlatego częściej na stole goszczą baranina i wieprzowina niż krewetki czy dorady. Chyba najbardziej popularnym daniem jest souvla, czyli duże kawałki mięsa z grilla...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Księga smaków: Mięta

    Walory smakowe to niejedyny sekret tego ziółka. Ma ono również szereg właściwości leczniczych, warto więc, aby pojawiało się na twoim talerzu jak najczęściej.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    Jej atak bywa niezwykle bolesny. Dlatego lepiej jest go uprzedzić i nie dopuścić do niepotrzebnych cierpień.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...