• Informacje na temat:

    baranina duszona w winie

Przepisy na temat: baranina duszona w winie
  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • Polecam dla tych ktorzy lubia mieso o zdecydowanym smaku !

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...względu na klimat. Jeśli już pojawia się w potrawach jest to zazwyczaj baranina i jagnięcina. Wieprzowiny nie jada się prawie w ogóle. Są w tym kraju regiony, gdzie ziemia jest mało urodzajna, a kuchnia(...) naczyniach. Stary muzułmański obyczaj każe, by pojawiły się one na stole równocześnie, aby każdy z gości mógł wybierać to, na co ma w danej chwili ochotę. Gości libańskiej uczty nie powinien dziwić...

  • Dobre mięso nie tylko dla myśliwych :)

  • Cynamon

    ...sokiem owocowym. Baranina z cynamonem Składniki: • udziec barani bez kości, • olej lub oliwa, • cytryna, • łyżeczka cynamonu, • sól, • pieprz, • ewentualnie szczypta szafranu. Umyte mięso (ok. 70

  • Super jedzonko dla facetów :)

  • ...dzieli się na pięć kategorii: gorące, ciepłe, neutralne, odświeżające i zimne. Produkty gorące to między innymi pieprz, gałka muszkatołowa, baranina i alkohole wysokoprocentowe - mają one właściwości(...) - pokarm powinien mieć styczność z ogniem. Bardzo ważna jest kolejność dodawania składników podczas przyrządzania potraw - zawsze musimy dodawać je zgodnie z logiką Pięciu Przemian, a jeśli zapomnimy...

  • Kaczka duszona w winie

  • Smaczny pomysł na "Wołowina duszona w winie"

  • bardzo ciekawa mieszanka smakowa

Artykuły na temat: baranina duszona w winie
  • Moja baranina

    Jagnięcina jest mięsem delikatnym i jako takie nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Z baraniną sprawa już jest nieco bardziej skomplikowana. Moją pierwszą baraniną była pieczeń, przyrządzana przez mamę.

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Niezwykła moc czosnku

    Niezwykle aromatyczny, o wyrazistym ostrym smaku jest jedną z najpopularniejszych przypraw. A do tego uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma też moc innych leczniczych właściwości. Idealnie nadaje się do przyprawiania mięs. Czosnek lubi szczególnie wieprzowina, cielęcina i baranina. Najczęściej używamy zmiażdżonych czy drobno posiekanych ząbków. Gdy chcemy dusić albo piec mięso...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    ...przekąski. Na obiad dostaniemy moussakas, czyli zapiekankę z warzyw i mięsa mielonego pod pierzynką z sosu beszamelowego, a może afelię, wieprzowinę duszoną w winie. Jednak kuchnia cypryjska ma do(...) występują w nieznacznych ilościach. Dlatego częściej na stole goszczą baranina i wieprzowina niż krewetki czy dorady. Chyba najbardziej popularnym daniem jest souvla, czyli duże kawałki mięsa z grilla...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    Jej atak bywa niezwykle bolesny. Dlatego lepiej jest go uprzedzić i nie dopuścić do niepotrzebnych cierpień.

  • Tapinder Sharma mieszka w Polsce już 18 lat. Od siedmiu pokazuje Polakom, jak się jada w Indiach. Z okazji otwarcia kolejnej restauracji - tym razem w samym sercu Krakowa - opowiedział nam o swojej wielkiej kulinarnej przygodzie. Fot. 123RF/Picsel Bartosz Rumieńczyk: Co pana sprowadziło do Polski?   Tapinder Sharma: - Zawsze mówię, że to taka historia do kolacji: przyjechałem oczywiście z miłości...   Romantyczna historia? - Jak z bestselleru, tylko trochę z innej strony, bo żonę poznałem w...

  • Kolka - jak jej uniknąć

    Jej atak bywa niezwykle bolesny. Dlatego lepiej jest go uprzedzić i nie dopuścić do niepotrzebnych cierpień.

  • Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem. Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom...