• Informacje na temat:

    bami goreng

Przepisy na temat: bami goreng
  • Składniki: 400 g. makaronu (najlepszy jest chiński, a jeśli brak to polskie kokardki) 200 g. fileta z piersi kurczaka 3 cebule 1 por 2 papryki (zielona...

  • Indonezja na talerzu

    Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne...

  • Mee goreng (mie goreng lub mi goreng) - to jedno z najbardziej popularnych dań w Malezji i Singapurze. Pachnące, ostre noodles z mięsem lub krewetkami. Kuchnia malezyjska łączy w sobie wpływy chińskie, hinduskie i wietnamskie - nie ma lepszego połączenia. Więcej o kuchni malezyjskiej pisałem w artykule Jak spędzić weekend w Kuala Lumpur.

  • Przepis znalazłam gdzieś w internecie pod nazwą "ayam goreng". Bardzo chrupiąca i pikantna panierka. Polecam!

Artykuły na temat: bami goreng
  • Raj bez tłumów

    Tradycyjna kuchnia indonezyjska składa się głównie z owoców morza i ryb. Warto spróbować takich dań, jak: gado-gado, czyli ryżu z warzywami i jajkiem polanego sosem z orzechów lub bami goreng - smażonego...

  • ..., jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne odmiany przepysznych satayów, grillowanych i marynowanych szaszłyczków serwowanych z ostrymi...