• Informacje na temat:

    baleron surowy

Przepisy na temat: baleron surowy
  • ...30 dkg kwaszonej kapusty, 3 łyżki oleju, 10 dkg cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 serdelki, 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku, burak, 200 ml śmietany, 1,5 litra wody, sól, pieprz, kminek, papryka. Czas przygotowania - ok. 40 minut, z czego 28 min samego gotowania.

  • Bardzo smaczny baleron, parzony, nie wędzony.

  • Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

    ...zbyt ciepłego mleka. Wybór wędlin zależy od gustu - w ciasto można zawinąć boczek, baleron, kiełbasę, szynkę. Pani Maria odradza tylko krakowską suchą - lepiej, żeby wędliny były tłuściejsze...

  • Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony baleron. Wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.

  • Dla miłośników surowych dań:)

  • Cóż zachwalać nie będę mimo,że jest pyszny,ale nie dla dbających o linię. Ja uważam ,że plasterek nie zaszkodzi ,więc polecam:)

  • Polecam baleron do kanapek.

  • Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce - zrobię sobie sam szynkę i baleron. Bez chemii!

  • Macie dość nudnych, kupnych wędlin? Zachęcam więc Was do przygotowania czegoś niebanalnego, niezwykle smacznego a przede wszystkim zdrowego. Baleron z pietruszką i koperkiem to mój domowy wyrób nr. 1. Z chrzanem i plastrem świeżego pomidora smakuje wyśmienicie. Przy pierwszej okazji robienia tej wędliny nie miałam kurczaka tylko kaczkę, więc ją wykorzystałam. Baleron wyszedł bardziej zbity i aromatyczny, ale niestety było go połowę mniej :) (kaczuszka ma mniej mięsa niż kurczak), jednak dla...

  • Znowu mięsko? Ano mięsko, zima jest, trzeba jeść konkretnie. A kanapka z takim domowym baleronem to za niezły lunch wystarczy. Bez chemii, oczywiście! Z kilograma (około) karkówki - (około) 80 dag pysznego baleronu. Jak chce UE - bez wędzenia, parzony!

Artykuły na temat: baleron surowy
  • Bajdurzenie w kwiatach z muzyka cyganska w tle

    ...paleczki cukini obtoczone w mace i smazone w glebokim tluszczu. Tez dla wegetarian. I lonza ( taki surowy baleron) w plastrach z chlebem. Wlosi tak czesto jedza. No juz koniec bajdurzenia o jedzeniu...

  • Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle? Ciasto250 g mąki220 g brązowego cukru225 g roztopionego masła1 łyżeczka wanilii2 łyżki mleka1 łyżeczka soli2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej 2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych) Z czekoladowymi markizami4 czekoladowe markizypatyczki do lizakówkolorowa posypka do dekoracji Z masłem orzechowymfolia aluminiowa3 łyżki masła orzechowego3 ciastka zbożowe Z pistacjamisolone...

  • Od zasmażki do fusion

    ...cieknie ślinka. Bo zawartość mięsa śladowa, za to azotynu - w okazałości. Producenci na zachętę nie wahają się wykorzystywać naszej cechy narodowej, jaką jest rodzinność. Stąd "szynka babuni", "baleron...

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...

  • Kronika slubna w rozmiarze XXXL

    ...potem na ciasteczka. Na pokrojenie i przygotowanie czekalo 60 malenkich buleczek. Byly one z salami, szynka surowa i lonza ( taka poledwica lub baleron surowy i nie wedzony ale suszony...

  • Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi. Pszenne kulki z różą110 g mąki pszennej50 g masła40 g cukru muscovado1 kieliszek różanej nalewki1 łyżka konfitury z róży100 g rodzynek w czekoladzie 50 g białej czekolady200 g płatków migdałowych100 g migdałów blanszowanych Arachidowe roladki200 g mąki arachidowej50 g masła50 g rozpuszczonej, białej czekolady 1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i...

  • Granice szczerości w związku

    ...życie. Żona mówi do męża: "ale się zapuściłeś, już nie jesteś taki przystojny, jak kiedyś". Mąż mówi do żony, która utyła po ciąży: "wyglądasz jak baleron, mogłabyś coś z tym zrobić". Oboje w swoim...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • JADLODAJNIA  .... dzis LUCIA

    ..., rozprowadzajac farsz w srodku. mamy taki miekki  baleron. No to ten baleron owijamy w sciereczke , na koncach zawiazujac, jak cukierek, a calosc obwiazujac sznurkiem dookola. Juz ... najgorsze za nami ... reszta zrobi sie sama. Kosci po kaczce + jarzyna, jak do rosolu + sol zalewamy zimna woda i wkladamy nasz baleron w sciereczce ... na malym ogniu gotujemy w tym rosole okolo 4 godzin. Nie wyjmujemy...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...