• Informacje na temat:

    bakłażan zapiekany w pomidorach

Przepisy na temat: bakłażan zapiekany w pomidorach
  • Sznycle zapiekane z bakłażanem i pomidorami

    Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki.

  • Bakłażan i pomidor - najlepsze połączenie!

  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan to z botanicznego punktu widzenia… owoc. Jest niskokaloryczny i wspiera w naszym organizmie przemianę materii. Najwięcej jednak właściwości zdrowotnych znajduje się w jego fioletowej skórce. To właśnie tutaj gromadzą się związki fenolowe, które między innymi mają działanie antyrakowe.

  • Bakłażan zapiekany z serem i sosem pomidorowym

  • Bakłażan i cukinia

    Są trendy! Karierę robi zwłaszcza bakłażan dzięki modzie na potrawy bliskowschodnie. My też proponujemy egzotyczne dania z bakłażana, ale nie zapominajmy o cukinii, która sprawdzi się jako składnik pysznego quiche’u!

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekany bakłażan"

  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta - Baba...

  • Wielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować. PS: doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia.

  • Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

    Składniki: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 4 placki tortilli (np. marki Sandra) 4 plastry żółtego sera 1 filet z piersi kurczaka 2 pomidory 1 cebula mix sałat(...) przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone...

  • Nie tak dawno były faszerowane bakłażany. Dzisiaj wersja nieco inna, dla zdeterminowanych mięsożerców. Równie smaczna i niezbyt ciężka, bo zrobiłem farsz z indyczego mięsa. Z czosnkową bagietką i czerwonym winem smakuje wyśmienicie.

Artykuły na temat: bakłażan zapiekany w pomidorach
  • Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

    ... 1. Bakłażany umyj, usuń końcówki i pokrój w plastry. Oprósz solą, po chwili opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. 2. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj. 3. Mozzarellę pokrój w plastry. 4. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim warstwami bakłażana, cebulę i czosnek, pomidory, mozzarellę, a następnie powtórz...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy...

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...

  • Zapiekane rolki z nadzieniem

    Przygotowanie: Kaszę bulgur płuczemy, zalewamy 600 ml wody i gotujemy tak długo, aż wchłonie wodę. Garnek zawijamy w koc i odstawiamy, aby bulgur stał się miękki. Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na(...) bakłażana i zwijamy w rolki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem z pomidorów, posypujemy resztą fety i pieczemy 15 minut w 200ºC. Zobacz także:

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Nieodzowny pomidor

    Bakłażany w sosie  Składniki na 4-6 porcji: 2 małe bakłażany, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili (dla chętnych), po łyżce białego octu winnego i soku z cytryny, 1 pęczek natki pietruszki, kilka gałązek świeżego majeranku, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. Bakłażany umyć,pokroić w ćwiartki. Aby pozbyć się posmaku goryczki, posolić je i odstawić na durszlak...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Zapiekanka rzymska z pomidorami

    Przygotowanie: Rozgrzać olej, dodać masło. Zeszklić posiekaną czosnek i cebulę, mieszając. Dodać mięso, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodać zieleninę, wymieszać. Cukinie, bakłażan, ziemniaki i pomidory pokroić w plastry. Warzywa układać warstwami na przemian z mięsem. Posypać serem. Zapiekać około godziny w temp. 190ºC. Zobacz także:

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...