• Informacje na temat:

    bakłażan z filetem

Przepisy na temat: bakłażan z filetem
  • Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

    Składniki: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 4 placki tortilli (np. marki Sandra) 4 plastry żółtego sera 1 filet z piersi kurczaka 2 pomidory 1 cebula mix sałat(...) przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone...

  • Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...

  • Cukinia z bakłażanem i frytkami

    Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, bakłażan, pomidor, pojedynczy filet z kurczaka, pół kostki sera feta, 3 średniej wielkości ziemniaki, przyprawa Kucharek, sól, pieprz(...) żaroodpornym. Z bakłażana wydrąż pestki, pokrój, posyp solą, odstaw. Po 30 min opłucz. Obsmaż pokrojone mięso, dodaj bakłażana, cukinię, pomidor. Farsz przypraw, napełnij nim połówki cukinii...

  • Zapiekany bakłażan z pesto, pomidorkami i mozzarellą czyli właściwie pizza na spodzie z bakłażana

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., zagotuj. Podawaj do szaszłyków z ugotowanym ryżem.  Bakłażany z tofu i cukinią Sposób przygotowania 1. Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż lekko środek i oprósz solą. Miąższ z bakłażanów posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zdejmij z patelni i usmaż pokrojone w kostkę tofu. Po chwili dodaj miąższ bakłażanów, pokrojoną paprykę i cukinie.  2. Posyp...

  • Lubię te placki,bo robi się je szybko i są pyszne.Robię je od lat i zawsze nam smakują:)

  • Faszerowane warzywa

    .... Zapiekaj 45 minut w temp. 200°C. Bakłażanowe łódki z grilla 2 duże bakłażany 1 cebula 3 duże pomidory 40 dag wołowiny na gulasz 10 dag żółtego sera 10 dag zielonych oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy zioła prowansalskie s sól pieprz kilka gałązek tymianku Przygotowanie: 1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Łupinki...

  • W tej opcji wegetariańskie :)

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...koktajlowymi, pieczarkami, szparagami. Jeżeli myślisz o pieczeniu warzyw z farszem, świetnie sprawdzi się bakłażan z delikatną skórką, którego farszem może być  kasza kuskus  z warzywami albo dowolny ryż...

  • Bakłażan zapiekany z serem i sosem pomidorowym

Artykuły na temat: bakłażan z filetem
  • Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy...

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Okoń morski po prowansalsku

    Składniki: Filet z okonia 150 ml oliwy 1 bakłażan Sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinia Czarne oliwki Czosnek (3 ząbki) 50 g selera naciowego Cukier 1,5 łyżki octu balsamicznego Połącz: czarne oliwki, czosnek, 50 ml oliwy, seler naciowy, ocet. Zmiksuj na pastę. Trybuj rybę, pokrój cukinię i bakłażan na plastry o grubości 5 mm, smaż na złoty kolor. Rybę dopraw. Ułóż na...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Przysmak adriatycki  gotowanym morszczukiem i palentą

    Składniki: 600 g filetów z morszczuka 400 g pomidorów krojonych 1 bakłażan 1 czerwona papryka 100 g czarnych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki Vegety(...) minut. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Bakłażan pokroić w kostkę, a paprykę w cienkie paski, po czym połączyć z cebulą. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek...

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Dania przywiezione z wakacji

    Bułgarska potrawka rybna Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 mała cukinia, 1 mały bakłażan, 2 czerwone cebule, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, 4 gałązki tymianku, 250 g ryżu, 800 g filetów z dorsza atlantyckiego, natka pietruszki. Papryki rozkroić, pozbawić nasion, strąki pokroić w większą kostkę. Cukinię i bakłażana rozciąć, ewentualnie wydrążyć pestki, pokroić...

  • Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień? Fot. 123RF Od dziecinnych lat w swojej wyobraźni rysujemy sobie postać pucułowatego dziadunia z bujną siwą brodą w czerwonym odzieniu. To skutek komercjalizacji wizerunku postaci biskupa Mikołaja z Miry, żyjącego na przełomie III i IV wieku. Jego osoba, słynąca ze szczodrości...