• Informacje na temat:

    bakłażan rodzaje

Przepisy na temat: bakłażan rodzaje
  • Szyfr złamany

    ..."jęczmień" i odnosi się do wielkości i kształtu tego makaronu. Inna jego nazwa to "risoni" czyli duży ryż. Orzo jest używany jako składnik zup i zapiekanek, nadzienie do warzyw (np. papryki, bakłażana...

  • Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiącą orzechową bezą i dżemem.

  • Sałatki makaronowe

    ...pomidorowym Sposób przygotowania 1. Świeże warzywa umyj i oczyść. Cukinię i bakłażan (bez obierania ze skórek) pokrój na cienkie półi ćwierćplasterki. Zgrilluj je przez minutę na patelni posmarowanej cieniutko olejem (nie mają się upiec, tylko lekko zmięknąć). Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.  2. Pokrój papryki na półpaseczki. Dodaj do cukinii i bakłażana, na patelni zdjętej z ognia. Dorzuć...

  • Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...

  • Zapiekany bakłażan z pesto, pomidorkami i mozzarellą czyli właściwie pizza na spodzie z bakłażana

  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    ...i orzechów (np. nerkowca)  warzywa (np. bakłażan, cukinia, papryka, kalarepa, pomidor, pieczarki) faszerowane kaszą jaglaną...

  • Bakłażan i pomidor - najlepsze połączenie!

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...doprawionego, purée z grillowanych warzyw (papryka, bakłażan, pomidory, cebula). Dodatkiem do niej bywa tuńczyk, jajko na twardo lub cienka parówka z jagnięcego mięsa. Pierwszym poważnym kulinarnym testem dla...

  • W tej opcji wegetariańskie :)

Artykuły na temat: bakłażan rodzaje
  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    ...drobiowego (pierś indyka, kurczaka itd.), po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki mielonej, pieprzu i soli 2 łyżki ostrego keczupu, 1 mała cukinia, 1 mały bakłażan, 150 g małych pomidorków(...) przykryciem ok. 1 godz. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze 15 minut, podlewając wodą. Cukinię i bakłażan myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plastry, bakłażan w większą kostkę i przez...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, dobrze komponuje się z ostrą papryką, pomidorami i świeżymi ziołami.

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z...

  • Placki z cukinią

    Placki możesz podać z potrawką z duszonych warzyw (papryka, cukinia, cebula, bakłażan) lub z gęstą śmietaną. Pyszne gorące, ale na zimno też dobre.

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    W samym sercu Toskanii, 10 kilometrów od Pistoi, leży mała miejscowość Montale. Dachy zabudowań pokryte są tu tradycyjną czerwoną dachówką z terakoty, a na okolicznych wzgórzach rosną winnice i gaje oliwne. W takich pięknych okolicznościach natury, podczas warsztatów kulinarnych, poznałam nie tylko toskańską historię i przepisy. Wiem już, jak nie marnować niczego w kuchni, jak rozpoznawać rodzaje...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja