• Informacje na temat:

    bakłażan obierać czy nie

Przepisy na temat: bakłażan obierać czy nie
  • Kariera bakłażana nie należała do łatwych. Zanim trafił na stoły jako składnik wykwintnych dań i afrodyzjak, był uważany za roślinę trującą i uprawiany jedynie dla walorów ozdobnych.

  • Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...

  • Z garnków świata - Grecja

    ...; łyżeczka oregano; szczypta tartej gałki muszkatołowej; 4 łyżki bułki tartej; opakowanie sosu beszamelowego; sól; biały pieprz. Bakłażany myjemy i kroimy w grube plastry, posypujemy je solą i zostawiamy na 30(...) pozostałej oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy przez chwilę. Mieszamy z bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami plastry bakłażana...

  • Zdrowe słodkości to moja specjalność - mówią znajomi. Fakt, na słodkie zawsze mam chętkę ;) Słodkie nie oznacza zawsze morza cukru czy jeziora czekolady. Staram się odżywiać racjonalnie i wybierać składniki z głową, choć wiadomo od czasu do czasu trafi się wizyta u mamy, babci, cioci, imieniny... sezon grillowy i imprezowy też tuż, tuż. Mimo wszystko i na przekór grzesznym pysznościom prezentuję może nie szczyt cukierniczych marzeń ale pyszny i zdrowy pomysł na deser lub śniadanie? Jak kto...

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Bakłażan i pomidor - najlepsze połączenie!

  • Mały ząbek a często potrafi sprawić problem przy obieraniu,a wystarczy mały trik by to zmienić.

  • Bakłażan zapiekany z serem i sosem pomidorowym

Artykuły na temat: bakłażan obierać czy nie
  • Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy...

  • Jak prawidłowo wydobyć serce karczocha? Czy powinno się obierać imbir? Jak poradzić sobie z tuszką kurczaka i pokroić rybę na sashimi? Każdy, kto lubi gotować - na co dzień w domu czy zawodowo - powinien poznać tajniki posługiwania się nożem. Nie zawsze bowiem, kierując się jedynie intuicją, efektywnie używamy tego podstawowego w kuchni narzędzia.     Ten bogato ilustrowany poradnik prezentuje nowoczesne noże i inne narzędzia do krojenia i obierania. Dzięki niemu wybierzesz właściwy nóż i...

  • Bakłażan - gruszka miłości

    ...zapiekanek, ratatouille, kurczaka po prowansalsku czy greckiej musaki. Bakłażan dobrze się komponuje z tłustymi mięsami, można go również dodawać do potraw typu curry. Bakłażan zapiekany(...), sprawdzamy, czy skórka jest lśniąca i w całości. Najlepsze są te z gładką skórką, bez plam i przebarwień. Przechowujemy go w lodówce, zawiniętego w folię, nie dłużej niż 3-4 dni. Nie spożywamy na...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Kiedy wartości odżywcze „ulatniają się” z posiłków?

    Układając swój jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy, ale również na sposób, w jaki przygotowujemy swoje posiłki. Nie wystarczy bowiem, że do naszej diety będą trafiały wyłącznie produkty zdrowe i pozyskiwane w sposób przyjazny dla środowiska. Aby zachować wszystkie znajdujące się w nich witaminy i składniki mineralne, trzeba jeszcze wiedzieć, jak się z nimi odpowiednio...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSELWołowina to samo zdrowie? Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych...

  • Daj odpór pestycydom

    Mamy teraz obfitość owoców i warzyw. Jedz ich jak najwięcej, bo są świeże i pełne witamin. Upewnij się jednak, że nie zawierają szkodliwych substancji.

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...