• Informacje na temat:

    bakłażan gotowany na parze

Przepisy na temat: bakłażan gotowany na parze
  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...ziemniaki - pieczone, gotowane na parze, jako piure (ugotowany topinambur miksujemy z odrobiną masła i z gałką muszkatołową). Ekstrarada: przed przyrządzeniem należy go dobrze wyszorować - nie obieramy, bo(...) w smaku niż biały kalafior i bez brzydkiego zapachu!  Odchudza, bo: jest źródłem błonnika, zwiększa uczucie sytości, ugotowany, z wody ma 25 kcal w 10 dag. Wyjątkowa zaleta: jest bardzo bogaty...

  • Pasztet z ryb słodkowodnych otulony kremowym awokado, z dodatkiem kolorowych warzyw - pięknie wygląda i pysznie smakuje.

  • Sałatki makaronowe

    ...). Żółtka ubijaj na parze - zajmie to mniej czasu. Stopniowo dodawaj po łyżeczce ciepłego masła, ciągle ubijając. Sos powinien mieć konsystencję majonezu (można go podawać na ciepło i na zimno).  3. Ugotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą, by się nie kleił. Jeśli pieczarki są pokrojone na cieniutkie plasterki, możesz je wrzucić na surowo do sałatki. Grubsze lepiej przesmażyć najpierw na...

  • Pyszny łosoś gotowany na parze z opiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką z awokado. Pysznie i zdrowo :)

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj około 10 minut.  Bakłażan nadziewany Sposób przygotowania 1. Bakłażany przekrój na pół(...). Dodaj do farszu z posiekanym porem. Przypraw, nałóż na bakłażany, posyp startym serem i piecz 50 minut w temp. 180˚C.  Zapiekanka ziemniaczana Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz...

  • Przepis mojej mamy na smaczne pierogi na obiad.

  • Dieta odchudzająca

    ...z bakłażanem i pomidorami Składniki: 80 g makaronu razowego, 1/2 bakłażana, 5 pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki świeżej bazylii, 10 g startego parmezanu, 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron ugotuj al dente. Bakłażana pokrój w kostkę i gotuj na parze około 5 minut. Pomidorki pokrój w kostkę i przysmaż z czosnkiem na oliwie, dołóż bakłażana. Warzywa wymieszaj z makaronem, posyp...

  • Dzisiaj zapraszam na mięsko, a konkretnie na żeberka wieprzowe. Jako dziecko bardzo je lubiłam. Teraz zresztą też, a to za sprawą przypraw, którymi doprawia je moja Mama. Od jakiegoś czasu gotuję je na parze, dzięki czemu zachowują soczystość i są bardziej fit. :)

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...się obowiązkowo od przystawki w postaci różnorodnych sałatek, szczególnie z warzyw w kolorze zielonym, podawanych w parze z chałką. Zaspokojenie połowy apetytu zieleniną to zresztą izraelska tradycja. Typowe warzywne przystawki to tabouleh - surowe posiekane pomidory, czerwona papryka, ogórek z oliwą, czosnkiem i kuskusem oraz madbukha - bakłażan gotowany w śmietanie i oliwie. Bardzo...

Artykuły na temat: bakłażan gotowany na parze
  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...1/2-1 szkl. gotowanej kaszy dziennie (lub co drugi dzień). Ważny jest sposób gotowania: kasza ugotowana na parze ma mniejszy indeks glikemiczny. Jeśli chcemy "rozgrzać" organizm, to łączymy kaszę(...) w proporcji 2:1 (2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy), lekko solimy i gotujemy pod przykryciem (na opakowaniu kaszy jest podany czas gotowania, zwykle 8-15 min). Gotowanie na parze: można to zrobić w parowarze lub...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Królewski kalafior

    ..., czarnymi oliwkami, kaparami, ogórkami, papryką i bakłażanami marynowanymi w occie oraz jajkami na twardo. Każdy z tych składników miał przykrywać inną część piramidy, a na dole dodawano różyczki z kalafiora, rzymskiego brokułu, plastry pomarańczy i cytryn.  Kuchnia ludowa usunęła z przepisu chleb, dając kalafiorowi wiodącą rolę. Dzisiaj najczęściej podaje się gotowany kalafior z zielonymi i czarnymi...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Zdrowe jedzenie nie musi być ugotowane

    ...lub ugotuj na parze.  Gotowanie jest też zabójcze dla buraków. Aby w pełni wykorzystać zawarte w nich żelazo, pij świeżo wyciśnięty z nich sok. Ewentualnie piecz warzywa w piekarniku. Tylko nie surowe! Na liście warzyw nienadających się do jedzenia na surowo jest bakłażan. Ma w sobie solaninę: związek wywołujący poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Przestaje być toksyczny dopiero po...

  • Często przed wakacyjnym wyjazdem próbujemy zrzucić nadmiarowe kilogramy. A kiedy już zaczniemy wypoczywanie, opychamy się niezdrowymi fast foodami, które nie tylko są tuczące, ale i bardzo niezdrowe. Co zrobić, by wakacyjna dieta nie odbiła nam się czkawką? Nie musimy rezygnować z domowych pyszności na urlopie!   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Nie rób sobie wakacji od zdrowego jedzenia! Wakacje wielu z nas kojarzą się z jedzeniem frytek, gofrów...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ..., chorób serca. Dlatego zamiast smażenia i pieczenia wybierajmy duszenie i gotowanie, najlepiej na parze. Gotowanie Podczas tej obróbki produktów też możemy stracić wiele składników odżywczych, np(...) sprawa wygląda z innymi owocami. Ze skórką warto jeść też warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, papryka. To bogactwo błonnika. Niedoczynność tarczycy Gruczoł ten wytwarza hormony, które regulują...

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...