• Informacje na temat:

    bakłażan faszerowany ziemniakami

Przepisy na temat: bakłażan faszerowany ziemniakami
  • Bakłażan faszerowany mięsem i warzywami

    Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.

  • Smaczny pomysł na "Faszerowany bakłażan"

  • Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

    ...i natką.  Moussaka po polsku Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Obsmaż na 2 łyżkach oliwy. 1/2 ułóż w naczyniu do zapiekania. Bakłażan umyj, potnij w plastry(...), duś 20 minut pod przykryciem. Bakłażan opłucz, osusz i obtocz w mące. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy (po 2 minuty z każdej strony). Mięso wyłóż na ziemniaki w formie. Przykryj resztą ziemniaków...

  • Smaczny pomysł na "Faszerowany bakłażan"

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., polej kilkoma łyżkami oleju i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny.  2. Paprykę, cukinię, bakłażana, ziemniaki pokrój w kawałki, posyp przyprawami, smaż na oliwie ze wszystkich...

  • Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...

  • Zdrowe przekąski z grilla

    ...przypadła ona do gustu. Grillowana sałatka Gdy mówimy o zdrowym grillowaniu wielu z nas nasuwają się jedynie grillowane warzywa. Zwykle na nasz ruszt trafia papryka, cukinia, bakłażan czy plasterki...

  • W tej opcji wegetariańskie :)

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Przedstawiamy pomysły na wegetariańskie dania główne oraz dodatki, które pozwolą urozmaicić niejedną grillową ucztę. Grillowane witaminy Maj i czerwiec nie oznacza jedynie szczytu sezonu grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na ruszt sezonowe przysmaki z ogródków. Na grillu świetnie sprawdzą się szparagi, bakłażan, cukinie czy papryki...

  • Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażna masą mięsno ryżową

Artykuły na temat: bakłażan faszerowany ziemniakami
  • Warzywa faszerowane

    ...sera i zapiec na złoty kolor. Podawać gorące. Bakłażan na ostro Składniki na 4-6 porcji: 1 duży bakłażan, 1 woreczek ryżu, po 1 czerwonej i zielonej papryce, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 kulka mozzarelli, olej do smażenia, sól, papryczka chili, 1 gałązka świeżego oregano, łyżka oliwy. Bakłażana umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, wydrążyć (miąższ zachować...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

    Mają dobroczynny wpływ na nasz organizm - usprawniają pracę jelit, zapobiegają zaparciom. Obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają chorobom serca i oczyszczają z toksyn. Błonnik rozpuszczalny wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, a nierozpuszczalny działa jak miotła i eliminuje resztki zalegające w jelitach. Śniadanie Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, bakłażana i dyni, gruboziarniste...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Cukinia, dynia i spółka

    ..., osoby cierpiące na choroby wątroby, żołądka i jelit.    Od tej reguły są jednak dwa wyjątki - zielony (surowy) ogórek i bakłażan. Oba warzywa są dość ciężkostrawne, u niektórych osób mogą wywołać gazy i wzdęcia. Lepiej więc nie podawać zielonych ogórków i bakłażanów małym dzieciom, osobom cierpiącym na choroby wątroby i trzustki oraz chorym na dnę moczanową. Melon  Jest niskokaloryczny...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...z bakłażana i oliwek ● pół bakłażana ● 6 zielonych oliwek ● ząbek czosnku ● 4 łyżki posiekanego szczypiorku ● 3 łyżki soku z cytryny ● 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz Bakłażana pokrój w cienkie plastry i posyp solą. Ułóż na ręczniku papierowym i odstaw na 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi bakłażan straci goryczkę. Następnie plastry opłucz i osusz. Smaż na patelni grillowej bez tłuszczu aż...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...