• Informacje na temat:

    bakłażan faszerowany pomidorami

Przepisy na temat: bakłażan faszerowany pomidorami
  • Faszerowane warzywa

    .... Zapiekaj 45 minut w temp. 200°C. Bakłażanowe łódki z grilla 2 duże bakłażany 1 cebula 3 duże pomidory 40 dag wołowiny na gulasz 10 dag żółtego sera 10 dag zielonych oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy zioła prowansalskie s sól pieprz kilka gałązek tymianku Przygotowanie: 1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Łupinki...

  • Wypróbowany przepis na "Bakłażan faszerowany pomidorami"

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Przedstawiamy pomysły na wegetariańskie dania główne oraz dodatki, które pozwolą urozmaicić niejedną grillową ucztę. Grillowane witaminy Maj i czerwiec nie oznacza jedynie szczytu sezonu grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na ruszt sezonowe przysmaki z ogródków. Na grillu świetnie sprawdzą się szparagi, bakłażan, cukinie czy papryki...

  • Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...

  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    ...i orzechów (np. nerkowca)  warzywa (np. bakłażan, cukinia, papryka, kalarepa, pomidor, pieczarki) faszerowane kaszą jaglaną...

  • W tej opcji wegetariańskie :)

  • Bakłażany z mięsem i sosem

    Składniki: 2 średnie bakłażany, 50 dag mielonego mieszanego mięsa; cebula; jajko; po 1 czerwonej i zielonej papryce; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; olej; 3 ząbki czosnku; szklanka kuskusu ; natka pietruszki; tymianek; chili; łyżka miodu; sól, pieprz; 2 szkl. jogurtu naturalnego; 2 gałązki mięty.

  • Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażna masą mięsno ryżową

  • Kuchnia miętą pachnąca

    .... Nosi ona nazwę tabbouleh - burghul, a jej odmianą jest fattoush - taka sama sałatka, tylko podawana z grzankami. Na libańskim stole znaleźć można również moutabal, czyli pastę z opiekanych bakłażanów(...) całe bogactwo warzyw, a wśród nich cukinia, bakłażany, kalafior, szpinak, bób i karczochy, a nade wszystko fasola podawana w wielu odmianach i na wiele sposobów. Tak jak i w innych krajach arabskich...

  • Danie wyszło bardzo smaczne no i syte:)

Artykuły na temat: bakłażan faszerowany pomidorami
  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ...​Znany też pod nazwą oberżyna, jest owocem, a precyzyjniej jagodą. Bakłażan to stały bywalec menu azjatyckich i śródziemnomorskich restauracji.

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Warzywa faszerowane

    ...sera i zapiec na złoty kolor. Podawać gorące. Bakłażan na ostro Składniki na 4-6 porcji: 1 duży bakłażan, 1 woreczek ryżu, po 1 czerwonej i zielonej papryce, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 kulka mozzarelli, olej do smażenia, sól, papryczka chili, 1 gałązka świeżego oregano, łyżka oliwy. Bakłażana umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, wydrążyć (miąższ zachować...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne jest, kto przywiózł...

  • Nieodzowny pomidor

    Bakłażany w sosie  Składniki na 4-6 porcji: 2 małe bakłażany, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili (dla chętnych), po łyżce białego octu winnego i soku z cytryny, 1 pęczek natki pietruszki, kilka gałązek świeżego majeranku, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. Bakłażany umyć,pokroić w ćwiartki. Aby pozbyć się posmaku goryczki, posolić je i odstawić na durszlak...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

Wideo na temat: bakłażan faszerowany pomidorami
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak