• Informacje na temat:

    babki rozne rodzaje

Przepisy na temat: babki rozne rodzaje
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami(...) odpowiednią do danego rodzaju potrawy oraz wykorzystajmy jej różne rodzaje. Warto dodać, iż można ze sobą mieszać różne rodzaje mąk, na przykład pszenną, białą z razową, co pozwala obniżyć indeks...

  • Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiącą orzechową bezą i dżemem.

  • Zboże smakuje i inspiruje

    ...znaleźć się różne rodzaje produktów zbożowych - zarówno pieczywo i płatki, jak i makarony, kasze i mąki. - Eksperci z zakresu żywienia i dietetyki są zgodni, że podstawą...

  • Sprawdzony przepis na "Czekoladowe babki"

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Ostre babki - słowa mówią same za siebie...

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.

  • Od kilku dni córki męczyły mnie o kokosanki, zrobiłam :) ze zwykłej babki i polewy kakaowej obsypane wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo smaczne.

  • Smaczny pomysł na "Babki z makiem"

  • Wypróbowany przepis na "Babki z sosem"

Artykuły na temat: babki rozne rodzaje
  • Babki godne cesarza!

    ...płatki migdałowe  Formę do babki wysmarować masłem i wysypać płatkami migdałowymi, najwięcej na spodzie. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°C z termoobiegiem. Masło(...) i wysmarować formę do babki płynnym masłem. Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, dodać cukier puder i wymieszać na kremową masę. Dodać cukier waniliowy i trochę skórki cytrynowej. Ubić...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Wesele bez mięsa?

    ...posmakują rozmaitych marynowanych warzyw (mogą być własnoręcznie przygotowane przez państwa młodych - to nada przyjęciu osobisty charakter), domowego chleba, a także pierogów, gołąbków lub babki(...), brownie, ciasta z owocami, babki, kruche ciasteczka, "serniki" z tofu, nerkowców lub kaszy jaglanej, modne makaroniki, bezy, praliny i deserki w pojemniczkach. Również torty można przygotować, bazując...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Wrzody wyleczysz ziołami

    Moc babki lancetowatej Kojący napar. Zmieszaj po łyżce liści babki i suszonego korzenia prawoślazu lekarskiego. Zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem. Odcedź i w razie pojawienia się dolegliwości pij po pół szklanki przed jedzeniem. Ważne! Tanią i wygodną opcją jest wyciąg wodny z babki i prawoślazu dostępny w aptece. Ważne, by zwrócić uwagę na rodzaj preparatu - wyciąg wodny...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z...

  • Walka z zaparciami – najczęstsze błędy

    ...(występuje w miąższu owoców, w roślinach strączkowych). Oba rodzaje błonnika występują często w tych samych produktach, ale w różnych proporcjach, np. otręby kukurydziane zawierają jedynie 2 g błonnika(...) w jelitach, musi zawierać odpowiednio dużo wody. Do tego są niezbędne dwa warunki - organizmowi należy dostarczyć sporo błonnika rozpuszczalnego (np. z babki płesznik), który zatrzymuje wodę...

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...

  • 20 zdrowych nawyków, za które podziękują ci twoje jelita

    ...tempie, co zapobiega zaparciom. Bogate źródła błonnika to warzywa i owoce, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, łupina nasienna babki jajowatej. 2. Jedz probiotyki Sięgaj po(...) przekąski, fast foody i słodycze. 8. Urozmaić dietę Nawet jadłospis złożony z samych zdrowych produktów nie będzie nam służył, jeśli będziemy go powtarzać codziennie. Sięgaj po różne rodzaje...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...