• Informacje na temat:

    babki- na ciasto

Przepisy na temat: babki- na ciasto
  • Lukrowane ciasta

    ...(1 i 1/2 szkl.) przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto rozdziel. Do jednej porcji domieszaj czekoladę, kawę i likier kawowy, a do drugiej - pozostałą 1 łyżkę mąki oraz likier waniliowy.  3. Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał...

  • Sprawdzony przepis na "Czekoladowe babki"

  • Babka szafranowa

    ...ostygnięcia. Przełóż rodzynki do szklanki i dodaj do nich ciepłą wodę. 3. Zawartość opakowania z ciastem przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj ciasto (mieszadła świderki) przez około 5 minut. Na koniec dodaj roztwór szafranowy oraz dosyp rodzynki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.  4. Gotowe ciasto przełóż do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na...

  • Od kilku dni córki męczyły mnie o kokosanki, zrobiłam :) ze zwykłej babki i polewy kakaowej obsypane wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo smaczne.

  • Babka rumowo-śliwkowa

    ..., za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko(...) bardzo szybko zastyga, należy wylać ją na ciasto natychmiast. Jeśli stężeje zupełnie przed wylaniem na ciasto należy ją podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając i ewentualnie dolewać odrobinę mleka...

  • Smaczny pomysł na "Babki z makiem"

  • Ciasta bez mąki

    ...i kakao. Całość zmiksuj. Wymieszaj z czekoladą oraz 2/3 malin.  2. Foremkę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 st.  3. Śmietanę ubij z resztą cukru i mascarpone na puszysty krem. Posmaruj nim wierzch wystudzonej babki. Posyp pozostałymi malinami.  Bananowy keks z jagodami Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane wrzuć do...

  • Wypróbowany przepis na "Babki z sosem"

  • Babka "piegusek"

    ...i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki. 3. Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. 4. Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem. Nasza rada Idealnym dopełnieniem ciasta z dodatkiem maku jest...

  • Smaczny pomysł na "Babki z otrębami"

Artykuły na temat: babki- na ciasto
  • Babka budyniowa

    ...1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj tłuszcz. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką. 2. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Babka octowa fiołkowa

    ...się połączyć na gładko). Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Formę do babki (z kominem) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. 2 łyżki cukru fiołkowego zmiel na cukier puder. Posyp nim babkę. Gdy wystygnie, będzie miała piękny kwiatowy zapach. Twój STYL 04/2016 Zobacz także:

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Cytrusowa babka dyniowa

    ...-jajeczną. Blachę do babki z otworem pośrodku smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 50-60 minut w 175ºC. Ciasto 10 minut studzimy w blasze, a następnie wyciągamy i przekładamy na metalową kratkę. Do rondelka przelewamy soki z cytryny i pomarańczy, dodajemy cukier puder i gotujemy, aż cukier się rozpuści, studzimy. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Polska babka

    ...przepisem na babkę, do której nie używa drożdży. Nowością dla mnie jest użycie płynnej glukozy, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Nie przejmuj się jeśli nie będziesz mieć formy do pieczenia babki. Można(...) ciasto, często z dodatkiem drożdży. Spotkałem się z szefem Jankiem Nowakowskim, który pracował w wielu europejskich restauracjach, nagradzanych gwiazdkami Michelin. Jest to pełen pasji piekarz, który...

  • W Waszych odpowiedziach najczęściej pojawiały się ciasta, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia. Nagrodziliśmy 4 przepisy, których autorzy otrzymają od nas książki Siostry Salomei. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na letnie ciasta. Wszystkich biorących udział w konkursie gorąco zachęcamy do dołączenia do społeczności Smakera i dzielenia się swoimi przepisami. Osoby, do których powędrują książki to: Pani Mirosława "Letnie ciasto powinno być...

  • Łatwa babka czekoladowa

    .... Stopniowo miksujemy z masą maślaną, na przemian ze śmietanką kremówką. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ciasto odstawiamy na 5 minut. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta, mieszamy. Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Babkę studzimy w piekarniku przy...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

Wideo na temat: babki- na ciasto
  • Jak zrobić idealną, wielkanocną babkę piaskową?

    Babka piaskowa to tradycyjne wielkanocne ciasto. Jak sprawić, żeby na świątecznym stole wyglądała imponująco? Idealny przepis na pyszną babkę zdobioną kwiatami pojawił się w "Dzień Dobry TVN".

  • Mazurek inny niż wszystkie

    Mazurek to typowy wielkanocny deser. Ciasto, które gości na naszych stołach przynajmniej raz do roku, to - obok babek - jeden z punktów obowiązkowych wielkanocnego śniadania. Poznaj prosty przepis na oryginalnego, świątecznego mazurka. Ta receptura z pewnością skradnie serca nie tylko amatorów słodkości!