• Informacje na temat:

    babka z sokiem

Przepisy na temat: babka z sokiem
  • Babka limonkowa

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka i zmiksuj. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy, cały czas miksując.  2. Wlej olej, sok z limonki, wrzuć skórkę z cytryny. Wymieszaj. Ciasto wylej do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 175°C. Cukier puder rozetrzyj z sokiem z połowy...

  • szybkie ciasto

  • Morelowa babka Savarin

    .... Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz ok. 30 minut. Zostaw, by ostygło w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  3. Poncz: morele osącz, syrop wymieszaj z rumem, sokiem z pomarańczy i 1/2 szkl...

  • Wilgotna babka, mocno cytrynowa polana lukrem cytrynowym i posypana kolorową posypką.

  • Babka ucierana z jabłkami

    Sposób przygotowania 1. Formę z kominkiem (o śr. 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC (góra i dół). Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z olejem oraz 2/3 szkl. jogurtu.  2. Do osobnej miseczki przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami...

  • zostało mi trochę masy z mazurka więc wykorzystałam do polania tej babki, chociaż nie było to konieczne :))

  • Wielkanocna babka bez glutenu

    Święta Wielkanocne już coraz bliżej, powoli zastanawiamy się nad świątecznym menu. Wśród tradycyjnych potraw nie powinno zabraknąć babki. Co jednak, gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej? Przyrządźmy babkę bezglutenową.

  • Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

  • Babka  marmurkowa

    Musi się znaleźć na wielkanocnym stole!

Artykuły na temat: babka z sokiem
  • Cytrusowa babka dyniowa

    ...drewnianym patyczkiem do szaszłyków. A następnie skrapiamy chłodnym sokiem pomarańczowo-cytrynowym. Babkę odstawiamy, by dobrze nasiąkła sokiem. Dzielimy na porcje i podajemy z odrobiną bitej śmietany. Zobacz...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • ...i z cukrem waniliowym. 2. Obie mąki przesiać,  wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać  porcjami do kogla-mogla. Do masy dolać przestudzone masło z sokiem i skórką, wymieszać mikserem  na(...) minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (sprawdzić patyczkiem). 4. Cukier puder utrzeć z podgrzanym sokiem. Jeśli jest za gęsty dolać  trochę wody lub soku. Polukrować wystudzone ciasto. Kiedy...

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Fot. 123RF/Picsel Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez...

  • Babka płesznik - najlepsza na zaparcia

    Nasiona są bogatym źródłem naturalnego błonnika. Ich sekret ujawnia się po zalaniu wodą. Wtedy pokrywają się grubą warstwą śluzu, który jest bardzo skuteczny na problemy trawienne. Pomagają też w odchudzaniu.  Jak stosować?   Do szklanki wsyp dwie łyżeczki nasion i zalej je chłodną wodą niegazowaną lub sokiem (wysoka temperatura może osłabić działanie składników prozdrowotnych). Wymieszaj...

  • Sok z brzozy pozyskuje się już od setek lat. Mimo to, wydaje się, że wciąż jest on niedocenionym produktem. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto go pić i w jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Sok z brzozy ma delikatny smak. Niektórzy wręcz twierdzą, że jest zbyt słodki, a jednocześnie za bardzo mdły, aby spożywać go w większych ilościach. Jeśli jednak dowiecie się, w jaki sposób sok z brzozy wpływa na nasz organizm, z pewnością przyznacie, że warto go pić. Syrop...

  • Babka - najzdrowsze polskie zioło?

    ...widocznymi białymi pylnikami i pręcikami. Torebki nasienne zawierają po dwa nasiona przypominające czółenka. Jedna roślina wydaje rocznie do tysiąca nasion zdolnych do kiełkowania w ciągu wielu lat. Babka może też rozmnażać się wegetatywnie z kawałków kłącza i z odrośli. Dzięki swej sile rozrodczej babka wąskolistna rośnie w dużych skupiskach od nizin po wysokie góry, od Islandii po Himalaje. Lubi gleby...

  • Co wybierasz o poranku - kawę czy sok? Weź udział w konkursie, a być może to własnie do ciebie trafią nasze nagrody: wyciskarka do soków, ekspres ciśnieniowy lub blender. Kawa daje nam zastrzyk energii z kolei sok to prawdziwa bomba witamin, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Co wybieracie o poranku? Wspólnie z siecią sklepów Lidl zapraszamy was do udziału w naszym najnowszym konkursie. Wystarczy, że odpowiesz na pytanie konkursowe, a swój wybór uzasadnisz....

  • Lecznicza moc domowych soków

    Pomagają na konkretne schorzenia – i to bez skutków ubocznych.

  • Dlaczego sok powinien znaleźć się w codziennej diecie? Czy soki tuczą? Jak opakowanie wpływa na jakość produktu i na czym polega proces pasteryzacji? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym tekście. Soki są tak samo zdrowe jak owoce lub warzywa Fakt. Soki są produkowane wyłącznie ze świeżych owoców i warzyw najwyższej jakości, zatem wypicie jednej szklanki soku jabłkowego jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak zjedzenie dojrzałego jabłka. Soki są również doskonałym źródłem...