• Informacje na temat:

    babka z serem i makiem

Przepisy na temat: babka z serem i makiem
  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem z samych ziemniaków, które zwijane jest w rulon, a następnie gotowane. Podlasie słynie także z opieńków. To tam możemy spróbować pysznej zupy z dodatkiem właśnie tych grzybów. Lokalnym deserem jest sękacz...

  • Smaki Litwy

    ...! Kugelis, to pieczona babka ziemniaczana z tartych ziemniaków, podsmażonej na boczku cebuli, wymieszanych z masą jajek, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Podaje się babkę okraszoną skwarkami ze śmietaną(...) z przemielonym makiem i miodem. Kawa żołędziowa przygotowywana jest z dojrzałych żołędzi, które należy rozłupać, namoczyć i kilkakrotnie przepłukać. Następnie zmiksować, wysuszyć i delikatnie uprażyć...

  • Smaki Litwy

    ...robienia kińdziuka to nawet pół roku! Kugelis , to pieczona babka ziemniaczana z tartych ziemniaków, podsmażonej na boczku cebuli, wymieszanych z masą jajek, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Podaje się(...).     Śleżyki należą do tradycyjnych potraw, które powinny się znaleźć na wigilijnym stole litewskim. Są to okrągłe, suche ciasteczka z przemielonym makiem, miodem i rodzynkami.   Kawa...

  • Zbliża się świąt, jest to czas radosnego przygotowywania się do wyjątkowej uroczystości. Ten czas nieodłącznie kojarzy się z pieczeniem babek. Jednym z moich ulubionych przepisów jest właśnie babka z makiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się również do niedzielnej herbaty.

  • Babka z makiem i ajerkoniakiem, Mięciutka, pachnąca. Smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią maku. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie.

  • Przepis wart wypróbowania: "Babka z makiem i kardamonem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Marmurkowa babka z makiem"

  • Wypróbowany przepis na "Babka piaskowa z makiem"

Artykuły na temat: babka z serem i makiem
  • Żyj z ochotą

    ...karynckich. Karynckie pierogi z serem (Kärntner Kasnudeln) podawane są w wariancie włoskim - ravioli, a danie słoweńskie - pohaca oraz friuliańskie - gubana przypominają karyncką babkę (Reindling(...) osobliwym dodatkiem do niej jest słodka karyncka babka (Reindling). Czy tradycyjne karynckie dania (Kirchtagssuppe, Frigga itd.) bez trudu zamówimy w karynckich restauracjach, czy też są one raczej...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    Do położonej na południu Austrii Karyntii turystów przyciągają wysokie góry i przepiękne jeziora. To także kraina doskonałych produktów regionalnych, pysznych ryb i smaków łączących wpływy włoskie, słoweńskie i austriackie. Poznaj najlepsze przepisy kuchni karynckiej!

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Święto smaku

    ...rodzynek, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Formę lub donicę wyłóż gazą i napełnij serem. Odstaw na noc do lodówki. Przełóż paschę do góry dnem na półmisek, zdejmij gazę i udekoruj(...) wrzątkiem. Cytrynę umyj i sparz, skórkę zetrzyj. Formę do baby wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kiedy ciasto podrośnie, mieszaj je mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta ok. 20 minut (możesz...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Ciasto pełne możliwości

    ...zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posmarowane żółtkiem paluchy posypuj kminkiem, grubą solą, sezamem, makiem oraz serem. Paluszki serowe będą wyglądały efektowniej jeżeli tuż przed pieczeniem...

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...

  • Malinowe pyszności

    ...cukru, szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Ser zmiel trzykrotnie. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Po jednym żółtku dodawaj do sera i mieszaj drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach(...) Babka piaskowa z owocami Składniki na 15 porcji: 20 dag mirabelek, 25 dag masła, 4 jajka, 17 dag cukru, torebka cukru wanilinowego, 35 dag mąki, opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżeczki proszku do...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...