• Informacje na temat:

    babka z makiem i rodzynkami

Przepisy na temat: babka z makiem i rodzynkami
  • Babka kokosowa

    ...i energicznie wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób całość. Ciasto włóż do...

  • polecam babke

  • Włoska babka

    Sposób przygotowania Zaczyn: drożdże zmiksuj z wodą i 1/2 mąki. Wsyp resztę mąki, ponowie zmiksuj. Odstaw na 2 godziny. Ciasto 1: wyrośnięty zaczyn wymieszaj...

  • Babka "piegusek"

    Możesz podać ją z lodami.

  • 50 dag mąki, 6 żółtek, 5 dag drożdży, 3/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 10 dag rodzynek, 1/4 l mleka, 2 małe kieliszki rumu, 1/2 szklanki soku gruszkowego, lukier

  • Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to pyszne ciasto na świąteczny deser. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem.

  • Ciasta z migdałami

    Babka ze śliwkami Sposób przygotowania 1. Migdały posiekaj. Mąkę przesiej. Jajka i cukier ubij. Wlej olej, miksuj. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jogurt, cukier waniliowy i połowę migdałów. Delikatnie wymieszaj.  2. Formę wyściel papierem do pieczenia i wlej masę. Na wierzch wyłóż śliwki. Piecz 50 minut w temp. 160°C. Wyjmij, wystudź i posyp resztą migdałów.  Wieniec...

  • Jest puszytsta i smaczna.

Artykuły na temat: babka z makiem i rodzynkami
  • Babki godne cesarza!

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Wielkanocne baby ponczowe

    Świąteczny przepis mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego.

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Dyniowe wypieki

    Wykorzystajmy sezon na dynię i cieszmy się jej smakiem w domowych słodkościach.

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Żyj z ochotą

    ...), a więc ciasto drożdżowe wypełnione rodzynkami, cynamonem i cukrem. Jakich dań (i dlaczego) należy koniecznie skosztować będąc w Karyntii? - Na skosztowanie wszystkich dań kuchni karynckiej można by(...) osobliwym dodatkiem do niej jest słodka karyncka babka (Reindling). Czy tradycyjne karynckie dania (Kirchtagssuppe, Frigga itd.) bez trudu zamówimy w karynckich restauracjach, czy też są one raczej...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Baby drożdżowe

    ...i pulchne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. Na początku lepi się ono do wszystkiego, ale przestrzegamy przed dosypywaniem mąki, bo babka będzie twarda i sucha. Po prostu nadal wyrabiajmy(...) jednolity lukier. Lukrem polewamy chłodną babkę i dekorujemy skórką pomarańczową, rodzynkami itp. Sprawdzone przepisy na wielkanocne dania znajdziesz tu.

  • Zobaczmy, czym mogą zaskoczyć nas rodzynki! Fot. 123RF.COM/PICSEL ...rodzynki są zdrowe dla kości? Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z kości. Przekąska z suszonych winogron jest więc szczególnie polecana osobom szczególnie narażonym na osteoporozę, np. kobietom w okresie menopauzy. ...w rodzynkach mogą być szkodliwe dla zdrowia toksyny? Suszone owoce i przyprawy są podatne na zanieczyszczenia aflatoksynami, ochratoksynami, czyli rodzajami pleśni. Dotyczy to przede...