• Informacje na temat:

    babka z kakaem na oleju

Przepisy na temat: babka z kakaem na oleju
  • Babka z morelami

    Ciasto: 2 szklanki mąki 30 dag jogurtu naturalnego 3 jajka półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju łyżka kakao 20 dag suszonych moreli kilka kropli olejku waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru łyżka mleka łyżka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji Przygotowanie...

  • Babka na oleju.

  • Babka jest smaczna i niezawodna. Często ją piekę na weekend. Wszyscy domownicy za nią przepadają.

  • łatwa,zawsze się udaje,pysznie wilgotna

  • Szybka, łatwa, mokra i smaczna - to ciasto posiada same zalety!

  • Prosta i szybka Babeczka,a jaka smaczna...

  • Puchata, delikatna babka na proszku i oleju, która z powodzeniem zastąpi baby drożdżowe. Zawsze się udaje. Przepis pochodzi z bloga ,, Moje wypieki".

  • Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).

  • Ciasto na muffinki jest identyczne jak w moim przepisie "Babka na oleju". Przygotowanie babeczek jest dość szybkie. Już nieraz uratowały mnie w awaryjnej sytuacji. Z podanych proporcji powstaje 12-13 muffinek. Można przygotować je bez kakao, pół na pół jasne i ciemne (tak proponuję w przepisie) lub całe z kakao ( jak na zdjęciu).

Artykuły na temat: babka z kakaem na oleju
  • Babki godne cesarza!

    ...smarowania formy marmolada porzeczkowa krokant lub grubo posiekane orzechy do posypania Polewa czekoladowa: 130 g ciemnej kuwertury lub czekolady do gotowania 130 g masła 1 łyżka oleju...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Dyniowe wypieki

    Lekka babka Czas przygotowania: około 90 minut. Składniki: - 50 dag dyni - 22 dag masła - 20 dag drobnego cukru - sól - 1 torebka cukru wanilinowego - 5 jajek - 40 dag mąki krupczatki(...) pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - sól - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 3 jajka - 20 dag drobnego cukru - 150 ml oleju - 30 dag dyni - 5 dag orzechów włoskich...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Ciasta z kokosem

    ...utrzeć żółtka razem z masłem i cukrem, najpierw ucieramy masło z cukrem, aż do spienienia masy. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku, stale ucierając.  Olej doda wilgotności Odrobina oleju dodana(...) lukrować Pierniczki i inne mniejsze ciasteczka po upieczeniu można zamrozić, ale wtedy nie pokrywamy ich lukrem. Lukrujemy je dopiero po rozmrożeniu. Babka kokosanka Składniki na 20 porcji: 250 ml...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Świąteczne przysmaki z Wielkopolski

    ...babka marmurkowa Składniki: 25 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemn., łyżeczka proszku do piecz., 25 dag cukru pudru, 2 łyżki cukru wanil., 25 dag masła, 5 jajek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka(...); marynata: 3/4 szkl. białego wytr. wina, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 2 cebule, liść laur., 4 goździki, 6 ziaren pieprzu, łyżka tymianku Przygotowanie: Mięso dokładnie umyj, oczyść z błon...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Amerykańskie ciacho

    ..., 1 i 1/2 szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek, garść orzechów włoskich obranych ze skórki, tłuszcz i bułka tarta...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...