• Informacje na temat:

    babka z białek i z makiem

Przepisy na temat: babka z białek i z makiem
  • Babka cytrynowa

    Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

  • Ciasto tulipan w każdy rok gości na moim wielkanocnym stole. Nie wymaga dużej pracy a efekt zawsze zachwyca.

  • Babka "piegusek"

    Składniki: 3 jajka szczypta soli szklanka cukru pudru cukier waniliowy szklanka oleju 250 g twarogu (najlepiej mielonego) szklanka mąki typ 550 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mielonego maku garść rodzynek 2 łyżki rumu lub brandy masło i mąka do formy cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek...

  • Bardzo szybka w wykonaniu i smaczna

  • Migdałowa babka z czereśniami

    Na rodzinne popołudnie

  • Pomysł na pyszne ciacho gdy zostają nam białka

  • Składniki: 1 kostka masła lub margaryny (25dag), 1 szklanka cukru, 10 czubatych łyżek mąki, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 4-5 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    ...i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

Artykuły na temat: babka z białek i z makiem
  • Babki godne cesarza!

    ...o temperaturze pokojowej utrzeć z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać startą skórkę z cytryny. Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli(...) pianę z białek z cukrem. Pomieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połowę dodać wraz z mlekiem do masy z żółtek, następnie dodawać na zmianę pianę i mąkę. Mniej niż połowę masy wlać do...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • 25 dkg mąki; 4 dkg drożdży; szklanka mleka; 10 dkg masła; 10 dkg cukru; 10 dkg migdałów; pół laski wanilii; 3 jajka.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Babka na medal

    Babka gotowana Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól, olej Ponadto: forma do gotowanej babki Przygotowanie: 1. Jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Ucierane babki z czekoladą

    ...z proszkiem do pieczenia) i ewentualnie bakaliami. Jeśli przepis to przewiduje, ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. By nie było twarde Niezależnie od sposobu wykonywania - ręcznie(...), a jego brzegi stwardnieją. Migdałowa babka w czekoladzie Składniki na 15 porcji: 25 dag obranych migdałów, 17,5 dag plus 2 łyżki cukru, 25 dag miękkiego masła lub margaryny, szczypta soli...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Wielkanoc bez glutenu

    ...supermarkecie jak Tesco, Carrefour bądź  Frisco. Opinie  o najsmaczniejszych ciastach bezglutenowych znajdziesz na blogach kulinarnych. 1. Babka marchewkowa bezglutenowa Składniki: ● 120 g marchewki(...) z białek i delikatnie wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki. Dodaj resztę piany. Przełóż gotową masę do natłuszczonej i obsypanej mąką ryżową formy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180

  • Siostra Anastazja i Siostra Salomea - niepowtarzalny duet smaków. Pierwsza czerpie to, co najlepsze, z polskiej kuchni, druga nie boi się inspirować cenioną na świecie dietą śródziemnomorską. Sprawdź ich kulinarne propozycje, a na Twoim stole w 2018 r. nuda na pewno nie zagości. Teraz Siostry Anastazja i Salomea mogą towarzyszyć ci przez cały rok. W wyjątkowym kalendarzu znajdziesz zupełnie nowe przepisy na ciasta, przekąski oraz dania główne. Kalendarze już wkrótce do wygrania w naszym...