• Informacje na temat:

    babka z 7 białek

Przepisy na temat: babka z 7 białek
  • Przedświąteczna szkoła bab

    Babka pomarańczowa Składniki: - 30 dag mąki, 30 g drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę(...) lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób. Babka puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka...

  • Bardzo szybka w wykonaniu i smaczna

  • Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności.

  • Pyszny sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków lub faworków. Delikatne w smaku i nieprzesłodzone ciasto do kawy.

  • Pomysł na pyszne ciacho gdy zostają nam białka

  • Ciasto tulipan w każdy rok gości na moim wielkanocnym stole. Nie wymaga dużej pracy a efekt zawsze zachwyca.

  • Kolejny przepis na wykorzystanie białek.

  • Czasami zostają nam białka po upieczeniu np. strucli makowej i nie wiemy co z nimi zrobić. Proponuje keks. Ciasto jest smaczne i nadaje się do dłuższego przechowania.

  • kolejna propozycja na wykorzystanie białek

  • Sprytny i ciekawy sposób na wykorzystanie białek.

Artykuły na temat: babka z 7 białek
  • Babka na medal

    Babka gotowana Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól, olej Ponadto: forma do gotowanej babki Przygotowanie: 1. Jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • ...La Colomba pasquale ... czyli GOLEBICA WIELKANOCNA ...

    ...... a mowiac inaczej, drozdzowa, babka wielkanocna. Golebica, bo forma, w ktorej sie ja piecze, jest w ksztalcie golebia ( przy uruchomionej wyobrazni...

  • W czasie weekendu możemy pozwolić sobie nie tylko na dłuższy sen, ale także na królewskie śniadanie. Przygotowane bez zbędnego pośpiechu i nerwów. W końcu to właśnie ten posiłek jest najważniejszy! Weekend to idealny moment na przygotowanie słodkiego śniadania, z którego wszyscy domownicy, zarówno ci mniejsi jak i dorośli będą zadowoleni. Bowiem śniadanie wpływa na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zostało udowodnione przez dietetyków, że osoby, które nie zaczynają poranka śniadaniem...

  • Baba majonezowa

    ...1. Wysmaruj masłem foremkę na babkę (o pojemności 2,5 litra). 2. Oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypuj cukier, cały czas mieszając. 3. Następnie dodawaj po kolei żółtka i miksuj do połączenia się składników. Pod koniec dodaj majonez i wymieszaj całość łyżką. 4. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ciasta...

  • Niskie temperatury, brak słońca, mała ilość świeżych warzyw i owoców w diecie, to czynniki pogarszające samopoczucie i obniżające odporność. Warto wzbogacić codzienne menu w składniki, które sprawią, że organizm sprawniej obroni się przed atakiem chorobotwórczych bakterii i wirusów. Fot. 123RF/Picsel Pamiętaj o czosnku Czosnek to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych. Jest wykorzystywany jako środek wzmacniający i przeciwbakteryjny. Za jego oddziaływanie odpowiedzialne są związki...

  • Rotawirus w ataku

    Wywołuje bardzo nieprzyjemne objawy, głównie ze strony układu pokarmowego. Poza organizmem człowieka może żyć nawet 2 miesiące i wciąż zarażać.

  • Kokos skrywa w swojej skorupce biały, słodki miąższ oraz wodę, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Dzięki nim ma właściwości, które potrafią zaskakiwać! Czym zaskoczy nas kokos?   Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Kokos ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Można go spożywać przy problemach trawiennych, takich jak nudności i biegunka. Dodatkowo olej kokosowy zapobiega rozwojowi bakterii coli. 2. Woda kokosowa, oprócz pysznego smaku, ma również...

  • Problemy z jelitami? Te osoby powinny być szczególnie czujne

    Niepokojące sygnały dotyczące pracy jelit mogą pojawić się u każdego, są jednak sytuacje, które sprzyjają wystąpieniu problemów jelitowych. Kobiety w ciąży, seniorzy czy osoby rzucające palenie są bardziej narażone np. na ryzyko wystąpienia zaparć. Zastosowanie popularnych kuracji w przypadku osób starszych lub kobiet ciężarnych może okazać się szkodliwe. Jakie objawy powinny wywołać niepokój i jak sobie pomóc w sposób bezpieczny?

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...