• Informacje na temat:

    babka z 5 kiśli

Przepisy na temat: babka z 5 kiśli
  • Najprostsza i najszybsza babka na świecie.

  • Babka dwukolorowa do kawki i nie tylko.....

  • szybkie ciasto

  • Przepyszna.Idealna Na Święta

  • Idealny pomysł na domową, zdrową wędlinę, którą możemy wykonać przy minimalnym nakładzie pracy.

  • Prosta i pyszna babka cytrynowa ... po prostu...

  • Klasyczna babka ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Babkę można udekorować śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową.

  • Pyszna babka na święta Wielkiej Nocy. Ciekawe porady na temat tego ciasta znalazłem na blogu mojewypieki.blox.pl. Przepis nie pochodzi z tamtej strony, lecz dostowałem się do wskazówek.

  • zostało mi trochę masy z mazurka więc wykorzystałam do polania tej babki, chociaż nie było to konieczne :))

  • szybkie i proste ciasto

Artykuły na temat: babka z 5 kiśli
  • Zobaczcie 5 sposobów na wielkanocne jajka! Panowie z "5 sposobów na" tym razem prezentują 5 ciekawych pomysłów na wielkanocne jaja: - jajka w paski - jajka z galaretek - pajęczynki na jajkach - jajeczną rodzinkę - marynowane jajka Zapraszamy na film:

  • Wielkanocne śniadanie – pyszne potrawy, pisanki, wiosenne dekoracje, kwiaty i… masz wrażenie, że czegoś tu brakuje? Że co roku ten świąteczny poranny stół wygląda tak samo? Boisz się, że na jego widok domownicy i goście głośno powiedzą: „Ale nuda”? Fot. Materiały prasoweZmień to! Nie tylko za pomocą modnych akcentów i ozdób, ale przede wszystkim - serwowanych potraw! Bądź przy tym wierny tradycji - nie rezygnuj z jajek, chrzanu, ćwikły, świeżych warzyw, zielonych dodatków, ale przygotuj je...

  • Dobre potrawy uwodzą nasze zmysły. Pachną kusząco, wyglądają apetycznie i smakuje doskonale. Są jednak na świecie potrawy, które łamią te reguły – pachną odpychająco, wyglądają makabrycznie, a jak smakują wiedzą tylko najodważniejsi. Fot. 123RF/Picsel Przedstawiamy subiektywny wybór 5 najobrzydliwszych potraw świata.   Surströmming Czyli kiszony śledź. Już sam śledź ma dość intensywny zapach. A ten tradycyjny szwedzki przysmak, bije na głowę zapach wszystkich śledziowych beczek świata. Ryba...

  • Najnowszy numer magazynu PYSZNE to prawdziwa laurka na cześć wiosny. Na tapetę wzięliśmy szparagi - białe i zielone - i odkryliśmy wszystkie ich tajemnice. Wiemy, jak je przyrządzać i jakie cuda można z nich przygotować, więc zapraszamy do lektury wszystkich tych, którzy do tej pory podawali je tylko z bułką tartą przesmażoną na maśle. Nieśmiało przygotowujemy się też do grilla. Wiosenna pogoda rozkręca się w tym roku powoli, ale my się tym nie zrażamy i - jak na majówkowy numer przystało -...

  • Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Fot.123RF/PICSEL Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty...

  • Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne, ale jeszcze trudniejsze jest znalezienie zamienników cukru. W ostatnim czasie niezwykle popularny stał się cukier brzozowy, czyli ksylitol. W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych,...

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Często zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób...

  • Są ludzie, którzy nie zjedzą niczego, co upadło im na podłogę. Inni wyznają „zasadę 5 sekund” i jeśli coś podniosą szybko (zanim minie 5 sekund), to nie mają oporów, by to zjeść. Kto ma rację? Fot. 123RF.COM/PICSEL Badania nad regułą 5 sekund przeprowadzili studenci ostatniego roku biologii z Aston University pod opieką profesora mikrobiologii Anthony'ego Hiltona. Badali oni ilość bakterii na różnych produktach spożywczych po tym, jak upadły na podłogę. Spradzano przechodzenie często...

  • Nic tak nie pomaga w codziennych obowiązkach, jak pozytywne nastawienie do życia i chęć do działania. Dawka energii w ciągu dnia potrzebna jest każdemu, niezależnie czy jesteśmy w pracy, szkole, uprawiamy sport lub podróżujemy. BA! to pożywna przekąska dla wszystkich, którzy poszukują optymizmu oraz doceniają zdrowe smaki w bakaliowej wersji. Linia BA! 5 ziaren z miodem Niespotykane połączenie najwyższej jakości ziaren: pestek dyni, sezamu, siemienia lnianego, słonecznika oraz amarantusa...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...