• Informacje na temat:

    babka wielkanocna mała foremka

Przepisy na temat: babka wielkanocna mała foremka
  • Wielkanocne słodkości

    Sam ich widok obiecuje niezwykłą ucztę!

  • Czy babka wielkanocna może być o smaku herbaty? Oczywiście, że może. Zobaczcie jaki ma piękny kolor. Wyszła mi idealna, pięknie wyrosła i cudownie pachniała herbatą i podczas pieczenia i podczas jedzenia. Może i Wy upieczecie taką babkę. Zapewniam, że będziecie zachwyceni :) Smacznych inspiracji Wam życzę :)

  • Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia - Mazurek z kajmakiem kawowym na kruchym cieście

    Zdaniem niemal wszystkich Polaków (88%) pieczenie łączy pokolenia*. Szczególnie widoczne i doświadczalne jest to w okresie Wielkanocy. Wnuki dekorują babki i mazurki pod czujnym okiem babci, a dzieci ot tak… prosto z serca pomagają mamom w odmierzaniu składników i wygniataniu ciasta. Tym samym kuchnia staje się miejscem łączenia tradycyjnych receptur z nowoczesnością wprowadzaną przez najmłodszych. Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami...

  • Bardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :)

  • Drożdżowa babka to nieodzowny wypiek na Wielkanocny stół.

  • Świetna aromatyczna babka z sokiem pomarańczowym - prosta i pyszna :)

  • Pyszne ciasto na stół świąteczny. Przepis jest prosty, a babka udaje się zawsze.

  • szybka, łatwa i smaczna. przepis z zeszytu mamy.

  • Babka wielkanocna rozpływa się w ustach bo jest lekka jak puch.

  • POLECAM !!

Artykuły na temat: babka wielkanocna mała foremka
  • Wielkanocne baby ponczowe

    Świąteczny przepis mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego.

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • ...La Colomba pasquale ... czyli GOLEBICA WIELKANOCNA ...

    ...... a mowiac inaczej, drozdzowa, babka wielkanocna. Golebica, bo forma, w ktorej sie ja piecze, jest w ksztalcie golebia ( przy uruchomionej wyobrazni...

  • Na wielkanocnym stole bezsprzecznie królują jajka oraz domowe wędliny. Jednak powinniśmy znaleźć na nim miejsce także dla odrobiny słodyczy. Jakie? Na to pytanie najlepiej odpowiedzą użytkownicy Smakera. Fot. 123RF Święta wielkanocne to doskonały pretekst do wypróbowania nowych przepisów. W końcu różnego rodzaju babki, mazurki i serniki smakują wtedy jak nigdy. Jakich wypieków nie może zabraknąć na waszym wielkanocnym stole? Spośród przepisów naszych użytkowników wybraliśmy kilka, które...

  • Święto smaku

    Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga (dla 6 osób) Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny na schłodzenie Poziom trudności: 1 Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek kurzych, 200 g filetu wędzonego pstrąga bez skóry, 1 mała słodka biała cebula, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz Do podania: kilka marynowanych kurek, kilka gałązek...

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    Karyncka zupa świąteczna / Kirchtagssuppe Składniki 250 g chudej wołowiny 250 g baraniny 1/4 kury rosołowej po 50 g śledziony i wątróbki kilka kości 1 1/2 l wody 100 g włoszczyzny 1 mała cebula po 5 ziarenek pieprzu i goździków 2 szczypty szafranu 1 liść szałwii trochę imbiru, bazylii i soli 1/4 l kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka mąki odrobina białego wina...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...