• Informacje na temat:

    babka piaskowa z 3 jajek

Przepisy na temat: babka piaskowa z 3 jajek
  • Babka waniliowa z owocami

    Słodka babka piaskowa, która posmakuje każdemu...

  • Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkową babkę. Z jednej strony, nieco podobna do babki majonezowej, którą robiłam ostatnio – ale tylko z wierzchu. W smaku jest zupełnie inna, również faktura ciasta ma wiele związku z nazwą, bo babka rozsypuje się na języku jak złoty piasek. Pyszne, delikatna, kruchutka – polecam :)

  • Składniki: 1 kostka masła lub margaryny (25dag), 1 szklanka cukru, 10 czubatych łyżek mąki, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 4-5 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Jest kilka przepisów na to ciasto - choć proste z olejem zawsze wychodził mi zakalec. Udało się próbując z przepisu jaki znalazłam w starej książce.

  • Lukrowane ciasta

    Marmurkowa babka Sposób przygotowania 1. Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij z kąpieli wodnej i wystudź. Kawę rozpuść w 1-2 łyżeczkach wrzątku. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Połącz z jajkami.  2. Mąkę...

  • Sprawdzony przepis na "Babka piaskowa"

  • Superpatenty na udane wypieki

    Słodkości pełne dojrzałych w słońcu owoców najlepiej smakują z mrożoną kawą. Tak podane będą w sam raz na leniwe wakacyjne popołudnie...

  • Wypróbowany przepis na "Babka piaskowa"

  • BABKA PIASKOWA

  • Klasyczny przepis na babkę piaskową.

Artykuły na temat: babka piaskowa z 3 jajek
  • Babka piaskowa z lukrem i migdałami

    Puszysta babka idealna na świąteczny stół.

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Ucierane babki z czekoladą

    ..., a jego brzegi stwardnieją. Migdałowa babka w czekoladzie Składniki na 15 porcji: 25 dag obranych migdałów, 17,5 dag plus 2 łyżki cukru, 25 dag miękkiego masła lub margaryny, szczypta soli(...) zastygnie, udekorować babkę odłożonymi migdałami. Babka czekoladowa z bakaliami Składniki na 12 porcji: 10 dag mlecznej czekolady, 25 dag masła, 22,5 dag cukru, szczypta soli, 1 op. cukru wanilinowego...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...bakaliami. Pasztet nie musi być taki tłusty Upieczony z wieprzowiny, obłożony boczkiem, z dodatkiem jajek stanowi potężną porcję cholesterolu! Tymczasem wyborny pasztet można przygotować z chudego mięsa(...), a... mnóstwo witamin! Jak to zrobić? Sery, wędlinę, smażone mięso i... przynajmniej część jajek na twardo zastąp wysokobiałkowymi strączkami (np. soczewicą, cieciorką) oraz chrupiącymi świeżymi...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Malinowe pyszności

    Babka piaskowa z owocami Składniki na 15 porcji: 20 dag mirabelek, 25 dag masła, 4 jajka, 17 dag cukru, torebka cukru wanilinowego, 35 dag mąki, opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżeczki proszku do(...) wanilinowym na kremową, puszystą masę. Dolewaj powoli roztopione i zupełnie już wystudzone masło. Mąkę przesiej z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszaj je z 15 dag jogurtu, po czym dodaj do jajek...

  • Studenckie życie głównie kojarzy się z oszczędnym trybem życia. Często odbija się to na jakości jedzenia. Tymczasem pyszne jedzenie nie musi być drogie i czasochłonne. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze studenckim budżetem? Pierwsze samodzielne kroki nigdy nie są łatwe. Mieszkając w akademiku czy na stancji, student niejednokrotnie musi zatroszczyć się o zawartość lodówki. Nie raz przygotowanie smacznego posiłku większości kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i wysokim...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...