• Informacje na temat:

    babka na wielkanoc która zawsze się udaje

Przepisy na temat: babka na wielkanoc która zawsze się udaje
Artykuły na temat: babka na wielkanoc która zawsze się udaje
  • Wady Kazimierza Kutza? Za krótko żył

    ...coś robić, to rób do końca, choćbyś miał nad tym siedzieć 15 godzin. Robić swoje, nie oglądać się na innych". To mi powtarzał całe życie. I jeszcze jedno. Zawsze warto iść pod prąd i walczyć o swoje(...) mówił, Andrzej Wajda zawsze się bał wybuchów. Wtedy w filmach używano prawdziwej amunicji i granatów. Niefortunnie jakiś granat odpalił tak blisko Kazia, że tata stracił nieomal słuch w jednym uchu. Do...

  • Starasz się odżywiać zdrowo, a mimo to nie widzisz efektów nowej diety? Być może jest to sprawka produktów, które tylko udają zdrowe. Zobacz jak dajemy się wywieść w pole. Czy cienkie i chrupiące listki, którymi często zastępujemy tradycyjne pieczywo, mogą być niezdrowe? Okazuje się, że tak. Co prawda nie mają one wiele kalorii, ale za to powstają z wysoko przetworzonych produktów. Dodatkowo posiadają wysoki indeks glikemiczny, przez co po ich zjedzeniu bardzo szybko znów jesteśmy głodni. Z...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    .... Miejscowe warzywa są bardzo dobre. Poza tym staramy się kupować od znajomych - dziczyznę, mięso, jajka. Poł kilometra od nas mieszka starsza pani, u której zawsze kupujemy kacze jaja. Kurze też(...) nawet chłodnik, ogórki kiszone i tak dalej. Ten kwaśny smak jest bardzo charakterystyczny dla Polski, bardzo mi odpowiada. Zawsze, ilekroć ktoś z zagranicy wybiera się tutaj i chce skosztować czegoś...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • Z pewnością znasz to uczucie, kiedy krótko po posiłku ponownie zaczyna ci burczeć w brzuchu. Co jest przyczyną i jak można temu zapobiec? Zdarzają ci się nagłe napady głodu? Mimo zjedzonego posiłku, szybko masz ochotę sięgnąć po kolejną przekąskę? Przylgnęła do ciebie etykietka osoby wiecznie głodnej, która może zjeść bardzo dużo? Nie obawiaj się, takie symptomy wcale nie muszą być oznaką choroby. Być może wystarczy zmienić kilka pozornie niewinnych nawyków. Oto kilka powodów, przez które...

  • Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już dziś zaplanować wigilijne menu. Na szczęście wybór potraw na rodzinną uroczystość jest prosty – od setek lat na polskich stołach pojawiają się tradycyjne dania. Ich staranne przygotowanie również nie powinno nastręczać nam problemów - bez względu na kulinarne umiejętności wigilijna kolacja zawsze będzie miała swój wyjątkowy smak. Które rarytasy powinniśmy uwzględnić w przedświątecznym menu? Karp Większość Polaków nie wyobraża sobie...

  • Wielkanoc to czas pełen radości – także na naszych świątecznych stołach, które w tym czasie wypełniają kolorowe pisanki, pyszne, warzywne sałatki, ale także – oryginalne wypieki, na które przez cały rok czeka z niecierpliwością cała rodzina. Fot. materiały prasowe Babki, mazurki, serniki, makowce i torty - to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! By smakowały wyśmienicie, do ich przygotowania wykorzystajmy sprawdzone już przepisy - tylko wtedy świetnie się udadzą....