• Informacje na temat:

    babka na occie

Przepisy na temat: babka na occie
  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    Kulinarna podróż do Krainy Tysiąca Jezior!

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...i Tarnowskich Gór króluje szpajza - krem z utartych z cukrem jajek z dodatkiem żelatyny i owoców. Obowiązkowo na stołach powinny znaleźć się również buchty - słodkie drożdżowe bułeczki oraz nietypowa babka...

  • Kolejny sprawdzony przepis na biszkopt. Rośnie jak szalony, polecam ;)

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...jednak babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana. – Ten prawdziwy podlaski rarytas, przyrządzony w oparciu o tradycyjną recepturę, jest przygotowywany z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym(...). Ze słodkości zdecydowany prym wiedzie młodzowy kuch obsypany kruszonką, czyli klasyczna babka drożdżowa, przygotowywana także w wersji marchewkowej. Wielkopolski zajączek W wielu rejonach polski...

  • Szybkie i pyszne, uwielbiam takie śliwki do pasztetu (ja jem z sojowym), ale do mięs też świetny dodatek

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

  • Gotuj z uczuciem!

    Jak osiągnąć kulinarny sukces radzi Joe Bastianich, juror amerykańskiej edycji programu Masterchef.

  • Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

Artykuły na temat: babka na occie
  • Babka octowa fiołkowa

    Prezentujemy przepis na pyszną świąteczną babkę.

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Jak zabezpieczały się nasze babki

    W dziewiętnastym wieku informacje na temat "zapobiegawczych środków płciowych" leżały w sferze wiedzy tajemnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie najcichszym szeptem. W księgarniach łatwiej było nabyć książki dotyczące kontaktu z zaświatami, czy też odkrywania tajemnic przyszłości (w tym wyników liczb na loterii), niż na temat "uniepłodnienia".

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Nie rozczulaj się nad nią

    Jak kroić cebulę bez łez? Poznaj cztery skuteczne sposoby, z których korzystały nasze babki.

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Najlepszy czas ziół

    Zbieraj tylko zdrowe, dorodne części roślin. Najlepszy na zbiór jest słoneczny, suchy dzień. Jeśli chcesz suszyć kwiaty lub liście, zrób to w uchylonym piekarniku w temp. 30°C. Babka lancetowata Liście można jeść na surowo, dodając do surówek, sałatek, koktajli (wzmocnią włosy, pomogą na trądzik i trawienie). Warto je suszyć. Napar z liści stosuje się w chorobie wrzodowej, na kłopoty...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Sól pomocna w sprzątaniu

    O jej magicznych właściwościach wiedziały nasze babki. Przypomnijmy sobie, jak działa.

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...