• Informacje na temat:

    babka makowa poncz

Przepisy na temat: babka makowa poncz
  • Białka, mąka i masa makowa. I wyszła mi pyszna babka.

  • Wspaniała babka na nadchodzące święta.

  • Szybka,prosta,smaczniuchna,

  • Zaleta - jeszcze nie słyszałam,żeby komus sie nie udała! W dodatku jest pyyyszna!!!

  • babka makowa w czekoladzie :-)

  • Jest pyszna.

  • Bardzo smaczna babka, inna od tradycyjnych babek pieczonych w naszych domach. Całoroczna. Wyborna do popołudniowej kawy, ale też doskonała na świąteczny stół. Ten przepis jest o tyle ciekawy, że ciasto jasne zawiera, jako jeden ze składników, marchewkę. Po upieczeniu nie jest wyczuwalny jej smak. Oprócz tego sporo migdałów. Tak więc ciasto jasne to ciasto migdałowe z dodatkiem marchewki, a ciasto ciemne to ciasto makowe. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne! Długo zachowuje świeżość.

  • Makowo-kokosowe blaty ciasta przełożone delikatnie cytrynowym kremem budyniowo-maślanym mocno nasączone z dodatkiem konfitury malinowej.

  • Smaczny pomysł na "Babka makowa z pomarańczą"

Artykuły na temat: babka makowa poncz
  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Mnóstwo przepisów na urocze i łatwe w wykonaniu dekoracje na Boże Narodzenie. Można je zrobić z ciasta, papieru, materiału, koralików... Dekoracje opisane w książce możemy przygotować z dziećmi. W pierwszej części książki znajdziemy też przepisy na oryginalne potrawy świąteczne. Możemy podać na stół coś niebanalnego i urozmaicić bożonarodzeniowe tradycje. Przygotuj kalendarz adwentowy z choinkami, wesołe figurki okienne, oświetlenie na stół. Naszykuj gęś w sosie czekoladowym, karpia w sosie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Anastazja Stypułkowska otrzymała wyróżnienie od jurorów, za wspaniałe połączenie słodko-słonego smaku w swoim autorskim przepisie. Jeśli chcesz wypróbować pomysł na sernik, zobacz, co będzie ci potrzebne. Składniki na spód: 90 g mąki migdałowej50 g mąki pszennej20 g cukru pudru30 g masła50 g masła orzechowego1 żółtkoduża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej Składniki na poncz do gruszek: 1-2 l wodyszklanka cukru100 ml likieru amarettosok wyciśnięty z 1 cytryny5 małych gruszekSkładniki na...

  • Do ciasta Marysia dodawała wiśniowej konfitury, natomiast krem przygotowała z malin. Jesteśmy ciekawi, jak smakuje takie połączenie smaków. Ciasto 125 g masła1 szklanka drobnego cukru do wypieków3 jajka2 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki kakao1 szklanka mleka2 łyżeczki sody oczyszczonej2 szklanki mąki pszennej Konfitura ½ kg malin½ kg czerwonej porzeczki½ szklanki wodypęczek mięty10 g pektyny3 łyżki cukru 2 limonki Krem ½ l śmietany kremówki250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudru1 limonka...

  • Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu. Domowe wypieki lubimy trzy razy bardziej od tych kupowanych w cukierniach - tak odpowiedziało aż 62% respondentów biorących udział w badaniu na temat wypieków w Polsce przeprowadzonych przez IQS Group w lutym 2015 roku. Dla fanów domowych słodkości Lidl wspólnie z Pawłem Małeckim, Mistrzem Cukiernictwa przygotował niespodziankę - książkę „Cukiernia Lidla". Ciasto po mistrzowsku Paweł...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Słodki biszkopt i śmietanowy krem z nutką wanilii, a to wszystko przełamane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Biszkopt 4 jaja szczypta soli200 g drobnego cukru - może być cukier puder2 łyżeczki kakao180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki zimnej wody Krem 600 ml śmietany 36% cukier puder do smakukilka kropel aromatu waniliowego1 łyżeczka żelatyny spożywczej3 łyżki gorącej wody Dżem ½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)½ opakowania cukru żelującego3-4...