• Informacje na temat:

    babka drozdzowa czy mozna gotowac

Przepisy na temat: babka drozdzowa czy mozna gotowac
  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...zdecydowanie różni je wykończenie, forma podania czy smak. Mieszkańcy nieomal każdej części Polski mają swój własny, przekazywany z pokolenia na pokolenie, sposób na doprawienie i podanie(...) menu mieszkańców Podlasia nie może zabraknąć sękacza, czyli pieczonego na obrotowym rożnie ciasta biszkoptowego, które spływając w czasie pieczenia tworzy zastygające sople.  Wytrawnym specjałem...

  • Zrobilam ja na swieta i wszystkim smakowala.

  • Smaki Litwy

    ...i grzyby. Nad morzem jada się świeże ryby morskie, a jeziora i rzeki obfitują w ryby słodkowodne. Nietrudno jest też o smaczne ryby wędzone. Lasy dostarczają dziczyzny, grzybów i owoców, a pola ziół. Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne...

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Pyszne ciasto na niedzielny deser. Łatwe i szybkie w wykonaniu.

  • Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale...

  • Porcja na ciasto pieczone w formie o średnicy 22 cm.

  • Drożdżowa babka to nieodzowny wypiek na Wielkanocny stół.

  • Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cytrynowe desery. Jeśli również lubicie te klimaty to zapraszam na moje dzisiejsze ciasto. Jest bardzo orzeźwiające, idealne na ostatnie upały. W smaku przypomina trochę sernik na zimno, chociaż nie ma w nim ani odrobiny sera. Jeśli chcecie być bardziej ambitni można je przygotować na upieczonym własnoręcznie cienkim biszkopcie, a jeśli zwyczajnie nie macie na to czasu, można go spokojnie zastąpić gotowymi biszkoptami,...

  • Szybka w przygotowaniu i bardzo pyszna

Artykuły na temat: babka drozdzowa czy mozna gotowac
  • 15 sposobów na tanie gotowanie

    Wystarczy bardziej świadomie korzystać z kuchennych urządzeń, aby jeszcze przed świętami zaoszczędzić około 150 złotych.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wielkanocna awanturka

    Anna Maruszeczko: Święta świętami, ale zanim nadejdą, jest Wielki Post! Ja wtedy rzeczywiście poszczę i na 40 dni rezygnuję z jakiejś przyjemności. Na Podlasiu, gdzie mieszkam, niektórzy nie zjedzą w poście nawet ciastka, bo do ciasta dodaje się jajka, a tego zasady postu prawosławnego zabraniają. Marzena Rogalska: Poszczenie to pierwszy symboliczny porządek, jaki zaczynamy robić...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Cypr od kuchni

    Meze Cypryjczycy jedzą dość skromne śniadanie oraz niewielki lunch w ciągu dnia, któremu zwykle towarzyszy wielka misa sałaty z pomidorami i kawałkiem sera, który jest kruszony podczas mieszania(...) babkę drożdżową, jest tylko mniej słodki. Ze względu na ciepły klimat, do głównego posiłku Cypryjczycy zasiadają późnym wieczorem, kiedy przyjemny chłód zaostrza apetyt. Uczta (meze) składa się...

  • Święta Wielkiej Nocy za pasem, a my wciąż zastanawiamy się, jak zdążyć ze wszystkim na czas. O ile świąteczne porządki możemy zaplanować nieco wcześniej i rozłożyć je na konkretne dni tygodnia, to przygotowanie kulinarnych specjałów zawsze pozostaje zadaniem na ostatnią chwilę. Fot. 123RF/Picsel Warto jednak dokładnie przemyśleć i zaplanować działania, aby nie spędzić połowy świąt w kuchni. Co ułatwi nam świąteczne gotowanie? Przedstawiamy kilka praktycznych porad, jakie warto wprowadzić w...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

  • W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić. Fot. 123RF/Picsel O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto,...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Umawiamy się w wegańskiej kawiarni. Wokół kwitnące bzy, śpiew ptaków. Małgosia przyjeżdża na rowerze. Sportowo ubrana, bez makijażu sprawia wrażenie młodej dziewczyny, a nie dorosłej kobiety, żony(...) w Warszawie w bloku, latem nie mogłam się doczekać chwili, w której pojedziemy do babci na Podkarpacie. Był sierpień, zaczynały się sianokosy. Gorące powietrze przepojone było zapachem suchego siana...

  • W upalne dni mało kto ma ochotę spędzać czas w kuchni. Częściej sięgamy po owoce, które zastępują nam tradycyjne posiłki. Warto jednak uważać, gdyż, jak ze wszystkim, także i z nimi możemy przesadzić. Fot. 123RF O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto, rewelacyjnie...