• Informacje na temat:

    babka drożdzowa

Przepisy na temat: babka drożdzowa
  • Babka kokosowa

    Puszysta, ale nie za słodka - wypiek idealny!

  • Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale...

  • Babka szafranowa

    Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli.

  • Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.

  • Babka ponczowa

    Wypróbuj w tę Wielkanoc!

  • Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę . Zrobiłam więc w ten sam sposób tę babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .

  • Babka z porzeczkami

    Pyszna babka drożdżowa.

  • Zrobiłam babkę drożdżową, bo czemu nie :) Osobiście uwielbiam ją i z chęcią robię w niedzielne po południa, ale dzisiaj zrobiłam wyjątek i w środku tygodnia zdecydowałam się na umilenie sobie paru chwil.. Wyszła pięknie pachnąca i wysoka, aż się sama zdziwiłam :) Przepis : moje wypieki idealna do kawy, herbaty.. dla gości i dla dzieci oraz dla samych siebie. Ja bez czekoladowych dodatków, po prostu z samym cukrem pudrem..

  • Baba drożdżowa

    Baba dobrze wyrośnięta.

  • Szybka w przygotowaniu i bardzo pyszna

Artykuły na temat: babka drożdzowa
  • Czekoladowa babka drożdżowa

    To prostsze niż myślisz!

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko

    1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Babki godne cesarza!

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Babka drożdżowa z lukrem

    Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Babka Wielkanocna według Ch. Felder

      Zupełnie różna od naszych tradycyjnych drożdżowych bab ! Jednakże również wielkanocna, piękna, przepyszna… tyle, że inna, z muślinowym kremem, nasączona...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

Wideo na temat: babka drożdzowa
  • Babki wielkanocne w pięciu odsłonach

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pachnącej, oblanej lukrem babki. Dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała ją w pięciu odsłonach. Na stole pojawiły się: babka drożdżowa, czekoladowa, gotowana, majonezowa i odwrócone mini babeczki z kremem patissiere. Materiał archiwalny.