• Informacje na temat:

    babeczki ze skórką pomarańczową

Przepisy na temat: babeczki ze skórką pomarańczową
  • Babeczki z marchwią

    Sposób przygotowania 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól wymieszać, dodać marchewkę, olej i jaja. Zmiksować.  2. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 ich wysokości, piec w temp. 180 st. C 25 minut. Cukier puder utrzeć z sokiem, dodać część skórki pomarańczowej, utrzeć. Po upieczeniu babeczki posmarować lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.

  • W zeszłym roku robiłam dżem rabarbarowy po raz pierwszy. Domownikom bardzo posmakował, więc w tym roku pokusiłam się o nową porcję takich pyszności, choć w nieco zmienionej formie. Inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony na blogu Obżarciuch.

  • Wielkanocna baba w wersji mini

    .... Odstawiamy babeczki jeszcze na godzinę by podrosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wystygnięciu babeczki lukrujemy i ozdabiamy skórką pomarańczową. Przepis na lukier(...)Nic nie stoi na przeszkodzie by ją nieco zmniejszyć i na stole postawić mini drożdżowe babeczki. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną ze świątecznego stołu.   Składniki: 500 g mąki...

  • Wypróbowany przepis na "Mus jabłkowy ze skórką pomarańczową"

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...kajmakowym. Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny i skórką pomarańczową Składniki: 250 ml mleka 14 g suchych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki pszennej tortowej 200(...) lukier sypiemy skórkę pomarańczową.

  • Sprawdzony przepis na "Babka ucierana ze skórką pomarańczową"

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    .... Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą Babeczki są ostatnio bardzo popularne, ale niestety sprzyjają tyciu. Aby nie tracić wszystkiego, co dobre, spróbuj ich niskokalorycznej wersji(...) delikatnie wmieszaj tę masę do mąki. Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16-18 minut, aż nabiorą...

  • Wypróbowany przepis na "Pudding ryżowy ze skórką pomarańczową"

  • Aromatyczny, słodziutki, z kawałkami owoców "żółty dżem" w familijnym żargonie :) uwielbiany przez dzieciaki, te małe i te duże. Przepis na 4 słoiczki po ok. 230 ml.

  • Szybki i smakowity deser, doskonały do kawy i herbaty!

Artykuły na temat: babeczki ze skórką pomarańczową
  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...naszpikowane są migdałami, kajmakiem, pomarańczową skórką, bakaliami oraz orzechami, a ich słodycz wprost rozpływa się w ustach. Podczas nadchodzącej Wielkanocy śmiało pozwól sobie na odrobinę szaleństwa, które podsuwa ci myśl o… muffinach! Twórz fantazyjne babeczki w kształcie króliczków, kurczaczków czy baranków. Będą smakować wybornie, a także znakomicie przyozdobią świąteczny stół. Jajka...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Święta w Europie

    ...być błyszczące i nie kleić się do rąk). Włóż je do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Potem do ciasta dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć(...). Wierzch posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone. Mince pie (świąteczne babeczki) - Wielka Brytania Składniki na około 20 sztuk: Na nadzienie (mincemeat):  5 dag brązowego cukru...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • Słodkie maleństwa

    ...skórką. Każdy naleśnik posmaruj masą, zawiń w kopertę. Pokrojone mandarynki smaż chwilę na patelni z obu stron, ułóż je na naleśnikach. Udekoruj skórką pomarańczową. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 320(...) Babeczki cytrusowe Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 serki naturalne, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki żelatyny, galaretka pomarańczowa, mandarynki...

  • Marysia Depereas zdecydowała się na połączenie czekolady z pomarańczą, a jak wiemy, taki duet jest nie do pobicia! Biszkopt3 jaja100 g drobnego cukru do wypieków100 g zmielonych migdałów (bez skórki)38 g mąki pszennej38 g kakao4 białka38 g drobnego cukru do wypieków Ciasteczka100 g mąki pszennej100 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 szczypta soli2 jajka250 ml mleka50 g masła Migdały w karmelu150 g cukru40 ml wody 75 g obranych migdałów Pralina50 g gorzkiej czekolady100 g migdałów w...

  • Z francuskiego ciasta

    ..., po łyżce masła, cukru i mleka, szczypta soli 1. Rozmrożone ciasto francuskie posmarować masłem. Posypać cynamonem, przyprawą do pierników, cukrem i skórką otartą z pomarańczy. Zwinąć w rulon, pokroić...

  • W kolejnym odcinku "Bake off Junior" uczestnicy będą musieli wykazać się znajomością kilku technik kucharskich. Czy wszystkim uda się upiec tartę i przygotować bajkowe babeczki? W poprzednim tygodniu jednego z najsłodszych programów telewizyjnych juniorzy zmierzyli się z bardzo trudnym wypiekiem, którego perfekcyjne przygotowanie może sprawić kłopot niejednemu dorosłemu! Dzieci miały za zadanie przygotować "drip cake" - tort dekorowany polewą, która ściekając po krawędziach, tworzy "sople"....

  • Ananasowe łakocie

    ...kolor i świeży wygląd. Przygotowanie: 40 minut (bez czasu oczekiwania) Sztuka: 350 kalorii Babeczki ananasowe Składniki na 15 babeczek: 10 dag cukru, 15 dag masła, 30 dag mąki, cukier waniliowy...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...