• Informacje na temat:

    babeczki z michałkami

Przepisy na temat: babeczki z michałkami
  • Smaczny pomysł na "Minimuffinki z michałkami"

  • Ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Trafiłam przypadkiem podczas szukania dobrego przepisu na cisto grysikowe tzw. czeskie. Taka wersja przypadła mi bardzo :o) Wprowadziłam swoje modyfikacje bo było zbyt słodkie.

  • nie wiem czemu taka nazwa, ale tak właśnie mam zapisane na starej kartce wiec już taka nazwa pozostanie. Ciasto trochę pracochłonne ale pyszne. Jedno z moich ulubionych. To tego typu ciasto "im starsze tym lepsze" spokojnie można je robić 3-4 dni wcześniej wtedy jest najlepsze

  • Pyszne ciasto czekoladowe z michałkami

  • MICHASZKI, MICHAŁKI po mojemu.. smakiem mocno zbliżone do oryginału :-)

  • Smaczne ciasto Michałkowe

  • Dziś przepis na jeden z moich ulubionych kremów. Sprawdza się zarówno przy tortach jak i przy ciastach. Szybki w wykonaniu a jego smak bezcenny :).

  • szybkie,smaczne

  • Takie babeczki zawsze kupowałam w cukierni ale od pewnego czasu robię je w domu. Są bardzo proste :)

  • Bardzo proste w wykonaniu, a smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym! :) Idealne na przyjęcie urodzinowe lub na Wielkanoc zamiast tradycyjnej wielkanocnej babki :)

Artykuły na temat: babeczki z michałkami
  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • Już 9 lutego w Parku Zdrojowym w Wysowej rozstawią się Dzikie Stoły. Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego To już szósty raz Towarzystwo z Beskidu Niskiego wystawia swoje Dzikie Stoły. Znajdziecie nas w zakątku wysowskiego Parku Zdrojowego dziewiątego dnia lutego. To zaraz z skraja - od fontanny, gdy ktoś jest chętny iść za planem. Ale łatwiej będzie tu trafić po zapachu ognistych potraw. One to mają być awangardą jadłospisu. Dla uspokojenia Mam- pacholęta i podrostki oraz niegustujący w...

  • „Food Tube Jamiego Olivera” to prowadzony przez Jamiego kanał na You Tube, zrzeszający miłośników dobrego jedzenia. Spośród zamieszczonych na kanale filmów Jamie wybrał trzy tematy kulinarne, tworząc w ten sposób trzy unikatowe książki kucharskie: Szalony grill - 50 niesamowitych przepisów, które odmienią twoje grillowanie Sezonowe słodkości - pomysłowe przepisy na pyszne ciastka i babeczki Rodzinne przysmaki - przepisy od serca na każdy dzień tygodnia   Szalony grill - 50 niesamowitych...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki pszennej, dzięki...

  • Olga przygotowała niezwykle kolorowe i piękne wypieki. Zachwyciła nas prezentacją, która przywołuje na myśl tak długo wyczekiwaną przez wszystkich wiosnę. Ciasteczka owsiane: 100 g masła2/3 szklanki cukru brązowego1 jajko½ łyżeczki ekstraktu z wanilii100 g mąki100 g płatków owsianych1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli100 g czekolady białej lub gorzkiej100 g mieszanki studenckiej250 g cukru pudru3 łyżeczki wody50 g kolorowej posypki Masło połączyć z cukrem i dokładnie wymieszać....

  • Wytrawnie czy słodko? My już wiemy jaki smak lubicie najbardziej! Zobaczcie odpowiedzi, które nagrodziliśmy znakomitymi książkami wydawnictwa RM. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród wszystkich odpowiedzi wybraliśmy cztery. Poznajcie zwycięzców konkursu. Książka z wytrawnymi przepisami wędruje do: Pani Anety "Chciałabym wygrać książkę „Ciasta i desery". Podarowałabym ją mojemu mężowi, który niedawno odkrył w sobie duszę cukiernika. Po dwóch udanych wypiekach...

  • Już za parę chwil najgorętsze święto tego roku, czyli Dzień Zakochanych! Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu co podarować swojej drugiej połówce z pomocą przychodzi Smaker.pl. Redakcja w pocie czoła przygotowuje wyjątkowy przewodnik po najbardziej romantycznych i afrodyzjakalnych potrawach. Dla zaostrzenia apetytu już dzisiaj publikujemy jeden z 69 pomysłów na Walentynki. Babeczki imbirowe Składniki: -25 dag mąki -2 łyżki proszku do pieczenia -szczypta soli -2 jaja -10 dag...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Nie sposób bowiem przejść obojętnie obok ich licznych smaków i zapachów. Skąd się wzięły i dlaczego są takie pyszne?   Trudno doszukać się polskiego odpowiednika słowa "muffin". "Babeczka" czy "bułeczka" nigdy nie zastąpią jednak oryginalnego pojęcia. Muffin to muffin. A najlepiej pieszczotliwie - muffinek. Przysmak ten zrodził już...