• Informacje na temat:

    babeczki z makiem z gotowego ciasta francuskiego

Przepisy na temat: babeczki z makiem z gotowego ciasta francuskiego
  • Sprawdzony przepis na "Oryginalne babeczki z ciasta francuskiego z pysznym farszem"

  • Pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)

  • Przepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego - szybkie, proste i pyszne :)

  • Nie ma świąt bez choinki, prawda? U mnie w domu zawsze są dwie – jedna stojąca z bombkami a druga na stole z nadzieniem makowym. Przynajmniej przez krótką chwilę, póki nie zniknie :) Robi się ją bardzo szybko, ponieważ wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie mamy czasu możemy skorzystać również z gotowej masy makowej, ale pewnie większość z Was, tak jak ja, robi również domowe makowce, warto więc takiej masy zrobić więcej.

  • Inna alternatywa makowca.

  • Bardzo efektowny i smaczny sposób na szaszłyki z ciastem francuskim. Możemy nadziać je absolutnie wszystkim czym chcemy. A jaka przekąska do filmu bądź spotkania ze znajomymi :)

  • Potrawy z gotowego ciasta francuskiego są bardzo szybkie. Jeśli wpadną do nas nieoczekiwani goście – zawsze możemy ekspresowo wyczarować coś pysznego i pięknie wyglądającego.

  • Pomysł dla tych, którzy jeszcze nie widzą co upiec na Święta.

  • Proste i smaczne babeczki.

  • Szybkie i smaczne !!!

Artykuły na temat: babeczki z makiem z gotowego ciasta francuskiego
  • W cieście francuskim

    Po rozmrożeniu nie dopuść do zbytniego ocieplenia ciasta.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Ciasta z budyniem

    Gdy zostanie nam nieco kremu budyniowego, napełnijmy nim kruche babeczki.

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. „Figę z makiem!" Tak odpowiadał mój dziadek, kiedy zasypywaliśmy go pytaniami, co dobrego przywiózł nam z podróży... Figi jednak nigdy nie było, zastępowały ją inne cuda, i dopiero dużo, dużo później poznałem jej smak...   Tam gdzie rosną figiNajpierw jednak, musiałem się dowiedzieć, czy figi istnieją naprawdę, czy są tylko...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...