• Informacje na temat:

    babeczki szpinakowe i grzybowe

Przepisy na temat: babeczki szpinakowe i grzybowe
  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    .... Babeczki ziemniaczano-szpinakowe Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków, - 1/3 szklanki mleka, - 4 łyżki masła, - 2 żółtka, - 0,3 kg mrożonego szpinaku w liściach, - 1 ząbek czosnku...

  • Wytrawne drożdżowe babeczki z szpinakiem. Bajecznie wyglądają na stole :)

  • Sprawdzony przepis na "Grzybowe babeczki"

  • Wypróbowany przepis na "Kruche babeczki szpinakowe"

  • Szpinakowe marzenie...mniammmm

  • Kopytka po ugotowaniu i przestudzeniu można zamrozić, a póżniej, wrzucając na gorącą wodę, ugotować bez rozmrażania.

  • Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem świeżego szpinaku, który nadaje im niesamowitej i bardzo intensywnej zielonej barwy. Naleśniki są elastyczne i świetnie się zawijają. Idealnie komponują się z twarożkiem, hummusem lub wytrawnymi pastami. Gorąco polecam tę zieloną wersję naleśników, gdyż jest smaczna i bardzo pożywna :)

  • Dla miłośników wszystkiego co szpinakowe polecam ciasto szpinakowe. Nadzienie szpinakowe z dodatkiem fety zamknięte w pysznym, delikatnym i chrupiącym cieście francuskim. Polecam!

  • Jako wielbicielka pesto postanowiłam tym razem zrobić wersję szpinakową, zawierającą mnóstwo żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Wszystko połączone dobrej jakości oliwą z oliwek, orzechami włoskimi i owczym serem. Pesto szpinakowe to samo zdrowie, a do tego jest bardzo smaczne :)

Artykuły na temat: babeczki szpinakowe i grzybowe
  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • W kolejnym odcinku "Bake off Junior" uczestnicy będą musieli wykazać się znajomością kilku technik kucharskich. Czy wszystkim uda się upiec tartę i przygotować bajkowe babeczki? W poprzednim tygodniu jednego z najsłodszych programów telewizyjnych juniorzy zmierzyli się z bardzo trudnym wypiekiem, którego perfekcyjne przygotowanie może sprawić kłopot niejednemu dorosłemu! Dzieci miały za zadanie przygotować "drip cake" - tort dekorowany polewą, która ściekając po krawędziach, tworzy "sople"....

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Kolorowe i pełne witamin - koktajle z warzyw i owoców zyskują coraz większą popularność. Zobacz jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Fot. 123RF Nie trzeba wielu produktów i pracy, żeby stworzyć idealny dla siebie koktajl. Wystarczy odrobina kreatywności, aby połączyć ciekawe smaki, kolory i niezwykłe właściwości ulubionych składników. Stwórz więc dla siebie wyjątkowy napój, który wesprze pracę twojego organizmu, doda wigoru lub pomoże zapomnieć o zbędnych...

  • Odwieczne pytanie: co podarować ukochanej osobie na walentynki? Czasem wystarczy tylko słodki upominek. Jeśli brakuje wam inspiracji, skorzystajcie z podpowiedzi naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Jak wszyscy wiedzą, najprostsza droga do serca ukochanej osoby prowadzi przez żołądek. Czasem może być to romantyczna kolacja lub słodka niespodzianka w postaci ciasta i deseru. Własnoręcznie przygotowany posiłek zrobi zdecydowanie lepsze wrażenie niż wizyta w Zapewniamy, że propozycje naszych...

  • 15 marca obchodzić będziemy Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypada w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami. Polecamy więc przepisy ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Słodkie domowe wypieki uwielbia niemal każdy z nas. Nawet jeśli nie jesteście tak sprawni w kuchni jak Paweł...

  • Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.com, przygotowała wybór babeczek, muffinów, rozmaitych ciasteczek, mrożonych deserów, a także tart, ciast kruchych, nie zabrakło też tortów, serników i innych smakowitych wypieków. Wszystkie kulinarne propozycje zawarte w książce to wynik długoletniej pracy autorki na swoim blogu kulinarnym. Każda receptura została wielokrotnie sprawdzona, co gwarantuje kulinarny sukces następnym adeptom domowego...

  • Kuchnia śródziemnomorska, kuchnia Europy Zachodniej, Europy Środkowej, Europy Wschodniej, kuchnia amerykańska… To tematy czterech pierwszych półfinałów konkursu BlogerChef. W maju kolejny, bardziej egzotyczny. W Bielsku-Białej, w restauracji „Dworek", blogerzy zaprezentują swój kulinarny kunszt tworząc autorskie dania inspirowane kuchniami Azji. Poznamy piątego finalistę, który zawalczy o tytuł BlogerChef'a już w czerwcu!   BlogerChef po raz piąty Zielone curry z dorszem, krewetki w mleku...