• Informacje na temat:

    babeczki składniki i zastosowanie

Przepisy na temat: babeczki składniki i zastosowanie
Artykuły na temat: babeczki składniki i zastosowanie
  • Graj w zielone

    ...składniki. 4. Ciasto przelej do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki na minimum 6 godz. Babeczki możesz piec od razu, ale wtedy nie będą intensywnie zielone. 5. Formę na muffinki wyłóż papilotkami(...) porcji: 4 czas przygotowania: 50 minut Składniki: młoda, biała kapusta (można użyć też włoskiej), łyżka masła, cebula, 2 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, czerwone chili...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie, że stanowi to nie lada wyzwanie. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy to trudna sprawa, ale jeszcze bardziej skomplikowanym jest znalezienie zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest cukier kokosowy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z was słyszał lub używał w kuchni śmietankę kokosową, mleczko lub wiórki. A cukier kokosowy? Produkt ten zaczyna cieszyć się coraz...

  • Monte Carlo, 23 maja 2012 r. - Jenson Button i Romain Grosjean zostali szefami kuchni motorhome'u Pirelli; Dwaj mistrzowie zmierzyli się tym razem w wyścigu kulinarnym pod uważnym okiem Paula Hembery'ego, dyrektora Pirelli ds. sportów motorowych.   Pojedynek obu kierowców i degustacja przysmaków z kuchni Pirelli stanowiły tło prezentacji książki kucharskiej "Miles and Meals - handcrafted by Pirelli", w której opisano sekrety szefów kuchni Pirelli oraz kulisy pracy w tej włoskiej firmie....

  • W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać? Fot. 123RF/Picsel Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów...

  • W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać? Fot. 123RF/Picsel Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...