• Informacje na temat:

    babeczka pod chmurka

Przepisy na temat: babeczka pod chmurka
  • Lekkie ciasto niczym chmurka z rozpływającą się w ustach masą z śmietanki i mascarpone, wzbogacone smakiem kwaskowatych malin i przełamane słodyczą bezy. Niebo na talerzu! Dla zapracowanych i lubiących iść na łatwiznę ciasto można przygotować też bez pieczenia – wystarczy na spód ułożyć herbatniki, a wierzch przykryć pokruszonymi bezami i podprażonymi migdałami.

  • Wersja na biszkopcie kakaowym.

  • Delikatny, kruchy spód, przełożony galaretką z malinami, kremem z mascarpone i bitej śmietany, uwieńczony kruchą bezą z migdałami.

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto chmurka"

  • Smaczny pomysł na "Ryżowa babeczka"

  • To ciasto łączy w sobie pyszny krem śmietankowo-orzechowy, delikatne biszkopty i orzeźwiający mus jabłkowy. Nie wymaga wiele pracy, a efektownie się prezentuje i jest bardzo smaczne.

  • Duża ilość malin, przepyszna beza z migdałami to zasadnicza zaleta, która wyróżnia to ciasto.Trochę pracochłonne, ale czego się nie robi dla doskonałego smaku.

  • Wypróbowany przepis na "Jabłecznik pod chmurką"

  • Sprawdzony przepis na "Ciasto pod chmurką"

  • TRUSKAWKOWA CHMURKA ZWANA RÓWNIEŻ ZEMSTĄ TEŚCIOWEJ TO ŚWIETNE CIACHO, ZARÓWNO POD WZGLĘDEM WIZUALNYM JAK I SMAKOWYM – PUSZYSTY BISZKOPT, GALARETKA Z TRUSKAWKAMI , BITA ŚMIETANA ORAZ BEZA. POŁĄCZENIE TYCH SKŁADNIKÓW DAJE PIĘKNY EFEKT BIAŁO CZERWONEGO CIASTA

Artykuły na temat: babeczka pod chmurka
  • ...Życie na wsi musi być cudowne. Nie dość, że co rano ptaki śpiewają Ci inną melodię, czas płynie wolniej to jeszcze możesz mieć dostęp do świeżych, pachnących, w żaden sposób nie modyfikowanych warzyw i owoców. Jednym słowem żyć nie umierać! Autorka bloga Waniliowa chmurka mieszka poza miastem dlatego oprócz smakowitych przepisów możemy poczytać i zobaczyć jak pięknie na wsi wyglądają pierwsze dni wiosny, a jak wygląda sroga zima. Szczerze powiedziawszy od pewnego czasu bardziej zaczęłam...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na tort bezowy przyozdobiony owocami leśnymi. Składniki 7 białek20 g soli350 g cukru pudru½ łyżeczki soku z cytryny½ łyżeczki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik spożywczy600 g malin400 g jagód2 saszetki środka żelującego200 g cukru300 ml śmietanki 36%300 g cukru pudru200 g serka mascarpone500 g borówek300 g truskawek300 g jeżynlistki według uznania do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodać...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • W kolejnym odcinku "Bake off Junior" uczestnicy będą musieli wykazać się znajomością kilku technik kucharskich. Czy wszystkim uda się upiec tartę i przygotować bajkowe babeczki? W poprzednim tygodniu jednego z najsłodszych programów telewizyjnych juniorzy zmierzyli się z bardzo trudnym wypiekiem, którego perfekcyjne przygotowanie może sprawić kłopot niejednemu dorosłemu! Dzieci miały za zadanie przygotować "drip cake" - tort dekorowany polewą, która ściekając po krawędziach, tworzy "sople"....

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na różowy tort bezowy. Pavlova6 białek300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejróżowy barwnik Masa z zabajone6 żółtek7½ łyżki cukru75 g białego wina wytrawnegoskórka starta z 1 pomarańczy15 g żelatyny500 g śmietanki 36% Frużelina wiśniowa3 łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny (tyle, by ją przykryć)750 g wydrylowanych wiśni75 g cukru2 łyżki soku z cytryny Konfitura z owoców leśnych...

  • W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na japoński sernik. Jiggly cheesecake (sernik japoński)250 g serka śmietankowego50 g masła100 ml mleka6 jajek60 g mąki pszennej20 g skrobi kukurydzianej1 łyżka soku z cytryny140 g drobnego cukru Sos pomarańczowy do sernika5-6 pomarańczy4-5 łyżek cukru100 ml likieru pomarańczowegomiód akacjowy do smaku Jiggly cheesecake (sernik japoński)W kąpieli wodnej połączyć serek, masło i mleko. Schłodzić. Oddzielić żółtka...

  • W ramach jubileuszowego wydania Restaurant Week, który trwa od 20 do 31 października, wybraliśmy się do krakowskiej restauracji Pod Katarynką. Zobaczcie, czego możecie się tam spodziewać. 10 edycja festiwalu najlepszych restauracji w Polsce poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie oferuje Restaurant week i wybrać się na wspólny posiłek. Do końca...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Barbara zaprezentowała jurorom przepis na tort. Blaty czekoladowe195 mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia180 g masła100 g gorzkiej czekolady100 g kakao3 duże jaja280 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki śmietany 18% Nadzienie gruszkowe150 g białej czekolady6 dużych gruszeksok wyciśnięty z jednej cytryny500 zimnego serka mascarpone Czekoladki smakowe300 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej...

  • W tegorocznej edycji Whisky Live Warsaw, która odbyła się w dniach 14-15 października w Hotelu Courtyard by Warsaw Marriott Airport, uczestniczyło około 3,5 tysiąca miłośników bursztynowego trunku. Fot. materiały prasowe Wydarzenie odbywało się na dwóch poziomach. Na parterze ulokowano sklep festiwalowy oraz sesje food pairing. Piętro należało do wystawców - dokładnie 55 z 15 krajów. Swoich reprezentantów miały kraje powszechnie kojarzone z produkcją whisky - Szkocja, Irlandia czy Stany...