• Informacje na temat:

    babci na chleb pszenny

Przepisy na temat: babci na chleb pszenny
  • "Dziadówka" według babci

    Przygotowuje się ją z mleka, chleba i żółtego sera. Choć "dziadówka" to pogardliwe określenie ubogiej kobiety lub żebraczki, jest też nazwą mlecznej zupy. Przepisem na nią, który przejęła po swojej babci, dzieli się Ewa Aszkiewicz.

  • Delikatny w smaku, miękki miąższ i chrupiąca, ale nie twarda skórka. Do tego zapach domowego chleba, aromat zakwasu, a oczami duszy widziane wspomnienia lat szczenięcych... ;) Odkąd zaczęłam podejmować pierwsze próby upieczenia chleba i nastawiać zakwas, a było to może w 2009-2010 roku, miałam w pamięci chleb, który piekła moja babcia. I bardzo długo dążyłam do upieczenia chleba, który będzie jak najbardziej zbliżony do tego babcinego. Efekty były różne, bardziej i mniej udane. Kombinowałam...

  • Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis:)

  • Dziś kolejny troszkę ulepszony przepis na chleb pszenny. Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego u mnie na blogu co jakiś czas przewijają się chleby i bułeczki. Ten chleb jest mięciutki, pachnący, delikatny. Wytrzymuje ok 2 dni, później czerstwieje.

  • zostało mi ze świąt trochę pszenicy na kutię więc trzeba było ją jakoś zużyć :) Chlebek wyszedł super ;)

  • Wiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne...obalamy ten mit:)

  • Najprostszy czasem jest najsmaczniejszy :) Ten chlebek smakuje naprawdę rewelacyjnie!

  • Od kiedy pamiętam, pieczenie chleba kojarzyło mi się z czymś bardzo trudnym...., ale ten przepis jest bardzo przystępny i chlebek zawsze mi się udaje

  • Najprostszy, powszedni chleb pszenny. Dość łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  • Przepis na ten pożywny, pachnący chleb pochodzi z książki pana Piotra Kucharskiego. Nie śmiałam modyfikować czegokolwiek i z założenia wiernie trzymałam się rad doświadczonego piekarza. Warto było!

Artykuły na temat: babci na chleb pszenny
  • Pieczywo dla zdrowia

    Najwięcej składników odżywczych ma chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały w domu nasze babcie. Na co powinnaś zwracać uwagę, gdy na półkach widzisz kilkanaście rodzajów pieczywa?

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

  • Ulubiony hamburger nie musi być tuczący

    Zjedzenie hamburgera nie musi być zgubne dla naszej wagi i zdrowia. Używając dobrej jakości chleba i nie łącząc pewnych składników śmiało można cieszyć się jego smakiem - przekonuje dietetyk Renata Ruszniak i zwraca również uwagę na dietę naszych przodków.

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Dieta bez pszenicy dr Williama Davisa. Schudniesz 5 kg w dwa tygodnie

    Przybywa im coraz więcej fanów, bo są skuteczne. Mają też więcej zalet – można stracić „pszenny brzuszek”, obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    Przybywa im coraz więcej fanów, bo są skuteczne. Mają też więcej zalet - można stracić "pszenny brzuszek", obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza? pieniądze, i w tym...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...pieczywo. Tylko na pierwszy rzut oka wygląda na zdrowe. Lepiej samemu upiec jakikolwiek, nawet pszenny chleb, który zawsze będzie zdrowszy od takiego ze sklepu. Czy zdrowe jedzenie musi być drogie? - Oczywiście cukier nierafinowany jest droższy od rafinowanego, ale może wcale nie musimy go używać i możemy zrezygnować ze słodzenia. Możemy kupować dobry drogi chleb albo go piec. Podobnie...

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...