• Informacje na temat:

    baba wielkanocna jak u mamy

Przepisy na temat: baba wielkanocna jak u mamy
  • Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.

  • Żurek to doskonała zupa o każdej porze roku i na różne okazje.

  • Sprawdzony przepis na "Pieczarkowa jak u mamy"

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi jak u mamy"

  • Sprawdzony przepis na "Makowiec jak u mamy"

  • Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć Wielkanocnej baby:) Moja jest pomarańczowa z kajmakową polewą.

  • Zupa ogórkowa. Niby taka zwyczajna i taka codzienna często wydaje nam się takie oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z tych co zawsw ma wyjść, gotujemy, jadamy a na końcu okazuje sie, że najlepszą nasze mamy gotowały i to od zawsze. Postarajmy zbliżyć sie do ideału..

  • Syci i mocno rozgrzewa a ten z maminego przepisu jest po prostu przepyszny, jest gęsty i kleisty dzięki kurzym łapkom.

  • Sekretem mojej sałatki są warzywa gotowane w rosole, prócz majonezu do sałatki dodaję również śmietanę i musztardę. Moja sałatka jest w wersji bez jajka i grzybków, więc dłużej może postać w lodówce (choć powiem szczerze, że jest tak dobra, że mimo najszczerszych chęci znika błyskawicznie). W związku z powyższym zawsze robię większą ilość ;)

  • Smaczny pomysł na "Pierogi z kapustą jak u mamy"

Artykuły na temat: baba wielkanocna jak u mamy
  • Babka Wielkanocna według Ch. Felder

    ...  Zupełnie różna od naszych tradycyjnych drożdżowych bab ! Jednakże również wielkanocna, piękna, przepyszna… tyle, że inna, z muślinowym kremem, nasączona...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Co na stół ? Czyli Wielkanocne Menu…

    ...  Usiadłam sobie dzisiejszym popołudniem z herbatą i ciasteczkami financiers, moi chłopcy jak zwykle grają w tenisa… Antek gra po 20 h w tygodniu. Tata...

  • Już w najbliższą sobotę w Krakowie Asia Mentel poprowadzi kolejne warsztaty kulinarne dla dzieci. Tym razem nuczy najmłodszych jak przygotować smaczne, ale przede wszystkim zdrowe muffinki pełne świeżych owoców i orzechów. Pod jej okiem dzieci przygotują także małe niespodzianki dla swoich Mam! Na warsztaty można przyprowadzić dzieci w wieku od 5 do 8 lat. Grupy dostosowane są do wieku: godzina 10:00 - dzieci 3,5-5 lat godzina 12:30 - dzieci 6-7 lat godzina 15:00 - dzieci 8 lat i starsze...

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Niecałą godzinę drogi od Krakowa znajduje się Toskania. W Winnicy nad Dworskim Potokiem, gdzie powstaje wino Uniwersytetu Jagiellońskiego, zarządca Adam Kiszka spełnia swe marzenia. Łazy, gmina Rzezanów, były PGR - na terenie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego UJ, z inicjatywy profesora Karola Musiała, w roku pańskim 2005 zasadzono pierwsze winne krzewy, mające w przyszłości zrodzić wino Novum. Działalność winnicy wyszła poza ramy pierwotnego eksperymentu. Dziś wina może skosztować każdy,...

  • Jak być zawsze młodą, piękną i bogatą

    ...- z każdej da się wycisnać wampa, prawda?! No tak, ale oprócz tego ja jeszcze wyciagnęłam szczęśliwy los na genetycznej loterii: saute też jestem olśniewająca - jak twierdzi ten przystojniak Cezary(...) rzeczy ja ten nos już zasiedziałam, jak Malinowski hektary pod lasem. I pora na amnestię: nie dam sobie wypominać nosa przy byle okazji. Poza tym nie zrobiłam chyba niczego z tego, o co bywam...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...dnia to wielkanocna Baba drożdżowa, owoce, kawy, czekolada na gorąco i szybko na mszę…   Na świąteczny obiad podam więc: -żurek na zakwasie, tradycyjnie poslki z kiełbaską czosnkową i jajkami(...) -          sałatka wielkanocna mojej mamy -          wędliny: szynka pieczona z ziołami, szynki surowe -          jajka faszerowane na ciepło A na deser – miska truskawek!  Na tym stole nie moze...

  • Święta Wielkanocne powodują szybsze bicie serca u pań na myśl o tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Nie masz jeszcze pomysłu na to, czym uraczyć najbliższych? Podpowiemy, jak urozmaicić tradycyjne potrawy i sprawić, by goście oniemieli z zachwytu. Wielkanoc to najważniejsze spośród chrześcijańskich świąt, obchodzone dla upamiętnienia Zmartwychwstania Jezusa. Polska tradycja kulinarna związana z tym świętem jest ogromnie bogata i głęboko symboliczna. W poprzedzającym Wielkanoc okresie...