• Informacje na temat:

    baba wielkanocna ani

Przepisy na temat: baba wielkanocna ani
  • Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć Wielkanocnej baby:) Moja jest pomarańczowa z kajmakową polewą.

  • Taką babkę piecze zawsze na święta moja mama i powiem szczerze, że mnie jeszcze nigdy nie wyszła tak dobra jak mamie.

  • Sprawdzony przepis na "Puchowa baba wielkanocna"

  • Tym, którzy zostają w domu, czekając na gości, organizują małe świętowanie w gronie najbliższych lub po prostu chcieliby zabrać coś ze sobą na ten świąteczny stół, co na pewno się sprawdzi i nie sprawi większych problemów w transporcie polecam gorąco Babę drożdżową z niniejszego wpisu. Jest pyszna, delikatna, prosta, tania, a z małymi zmianami możecie ją wykonać w wersji wegańskiej. Trafiłam w tym roku na kilka blogów na których polecano przygotowanie przepysznych babek z porcji dwudziestu...

  • Wielkanocny specjał

  • Uwielbiam to ciasto, mega kruche i wypełnione po brzegi soczystymi jabłkami

  • Wysmienita! Każdy potrafi ja upiec. Przepis zaczerpniety z Biblioteczki Poradnika Domowego, ale nieco ...usmaczniony:)

  • W mojej rodzinie od lat. Zapewniam , że wart jest tyle zachodu, ile zajmuje jego przygotowanie.

  • To pyszna, sycąca sałatka.

  • Wielkanoc od wieków kojarzona jest z jajkami. Na stole nie może zabraknąć ani tych święconych, ani tych w nieco bardziej wykwintnych postaciach. Dziś prezentuję moje ulubiony farsz, którym wypełniam ugotowane na twardo jaja. W takim wydaniu świąteczne jajka nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.

Artykuły na temat: baba wielkanocna ani
  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Powinnam jeszcze spać i odpoczywać, ale proza życia mi na to nie pozwala. W tym roku w naszym mieszkaniu nie widać, że jest Wielkanoc. Jedyny świąteczny...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Chcę inaczej

    ...bezpieczna granica eksperymentu. Do odważnych świat należy. Także w seksie.

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Na Waszym wielkanocnym stole najczęściej pojawiały się wszystkim dobrze znane, tradycyjne potrawy. Nie zabrakło żurku, jajek, drożdżowych i piaskowych bab, a także kolorowych sałatek. Bardzo dziękujemy za chęć podzielenia się z nami, tym, jak wygląda Wasze wielkanocne śniadanie. Spośród wszystkich nadesłanych do nas odpowiedzi wybraliśmy nagrodziliśmy trzy, do ich autorów powędrują nagrody. Oto zwycięzcy: Pani Paulina: "Święta, święta i po świętach... Postanowiłam jednak wspomnieć moje...

  • Czy można schudnąć bez żadnej diety cud ani ćwiczeń? Oczywiście, wystarczy trochę pooszukiwać swój mózg. To od niego tak naprawdę zależy, ile zjadamy. Czy da się schudnąć bez wyrzeczeń?      Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Jedz powoli Pamiętaj, im wolniej jesz, tym szybciej się nasycisz! Aby informacja o pełnym żołądku doszła do mózgu i wywołała odpowiednią reakcję (odpowiednie hormony wywołają poczucie nasycenia i przyjemności), potrzeba trochę czasu. Dlatego jedz uważnie i powoli, dokładnie żuj...

  • Czy można schudnąć bez żadnej diety cud ani ćwiczeń? Oczywiście, wystarczy trochę pooszukiwać swój mózg. To od niego tak naprawdę zależy, ile zjadamy. Fot. 123RF/Picsel 1. Jedz powoli Pamiętaj, im wolniej jesz, tym szybciej się nasycisz! Aby informacja o pełnym żołądku doszła do mózgu i wywołała odpowiednią reakcję (odpowiednie hormony wywołają poczucie nasycenia i przyjemności), potrzeba trochę czasu. Dlatego jedz uważnie i powoli, dokładnie żuj każdy kęs. Możesz np. po każdym kęsie odkładać...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z Północy - ze względu...